Marea Britanie va negocia cu India un acord de liber schimb

uk, Marea Britanie

Marea Britanie și India vor începe să negocieze în această toamnă un acord de liber schimb, a anunțat marți ministrul britanic pentru comerț internațional Liz Truss, la o zi după ce cele două țări au anunțat un nou parteneriat comercial și de investiții, în special în materie de vaccinuri, scrie Le Figaro.

Potrivit Downing Street, premierul britanic Boris Johnson și omologul său indian Narendra Modi vor discuta, într-o reuniune virtuală, marți, despre cooperarea dintre cele două țări, în condițiile în care Londra este în căutarea unor noi acorduri comerciale după ieșirea efectivă din UE.

„Vom demara negocierile privind un acord de liber schimb complet în această toamnă”, a precizat Liz Truss, la televiziunea Sky News.

În ceea ce privește parteneriatul dintre cele două țări, acest acord va permite crearea a peste 6.500 de locuri de muncă în Regatul Unit și o investiție indiană de 533 milioane de lire. Din această sumă, 240 de milioane vor fi investite de Serum Institute of India, unul dintre producătorii vaccinului AstraZeneca.

În prezent, comerțul bilateral are o valoare de 23 de miliarde de lire dar Liz Truss crede că se poate ajunge la dublarea sumei până în 2030.

Cu aproape 1,4 miliarde de locuitori, India reprezintă una dintre piețele prioritare post-Brexit pentru Regatul Unit, care își orientează atenția către regiunea Asia Pacific, cu o puternică creștere. Perspectiva unui acord de liber schimb este însă departe de a fi sigură, în condițiile în care premierul indian evoluează mai degrabă într-o dinamică «Made in India», spre o Indie autosuficientă.

Discuțiile dintre India și UE pentru un acord de liber schimb ar urma să fie reluate în mai, la opt ani după o serie de 16 sesiuni de negocieri care nu au ajuns la niciun rezultat.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.