McDonald’s anunță că se retrage complet din Rusia. Compania a început vânzarea afacerilor, cu 850 de restaurante și 62.000 de angajați

McDonald's Sursă foto: Unsplash

Lanțul de restaurante fast-food McDonald’s a anunțat luni că a început procesul de vânzare a afacerii sale din Rusia, care include 850 de restaurante și 62.000 de angajați, fiind cea mai recentă corporație occidentală importantă care părăsește Rusia de când a invadat Ucraina în februarie, scrie Associated Press.

Gigantul fast-food a subliniat criza umanitară cauzată de război, spunând că păstrarea afacerilor sale în Rusia „nu mai este sustenabilă și nici nu este în concordanță cu valorile McDonald’s”.

Compania din Chicago a anunțat la începutul lunii martie că își închide temporar restaurantele din Rusia, dar va continua să plătească angajații.

Luni, compania a spus că va căuta ca un cumpărător rus să angajeze acești muncitori și să-i plătească până la închiderea vânzării. Însă McDonald’s nu a identificat încă un potențial cumpărător.

CEO-ul Chris Kempczinski a declarat că „dedicarea și loialitatea față de McDonald’s” ale angajaților și a sutelor de furnizori ruși au făcut ca decizia de a pleca să fie dificilă.

„Cu toate acestea, avem un angajament față de comunitatea noastră globală și trebuie să rămânem neclintiți în valorile noastre”, a spus Kempczinski, „iar angajamentul nostru față de valorile noastre înseamnă că nu mai putem menține activitatea acolo”.

McDonald’s a declarat că intenționează în acest timp să înceapă să îndepărteze arcadele aurii și alte simboluri și semne cu numele companiei. Compania a spus că își va păstra mărcile înregistrate în Rusia.

Primul McDonald’s din Rusia s-a deschis în mijlocul Moscovei în urmă cu mai bine de trei decenii, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului. A fost un simbol puternic al relaxării tensiunilor din Războiul Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

McDonald’s a fost primul restaurant fast-food american care s-a deschis în Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991. Decizia McDonald’s de a pleca vine în contextul în care alți giganți americani din alimentație și băuturi, inclusiv Coca-Cola, Pepsi și Starbucks, au întrerupt sau închis operațiunile în Rusia, după sancțiunile occidentale.

Corporații de la giganții energetici britanici Shell și BP până la producătorul francez de mașini Renault s-au retras din Rusia, asumându-și impactul asupra rezultatelor lor, în timp ce încearcă să-și vândă participațiile acolo. Alte companii au rămas cel puțin parțial, iar altele încearcă să se retragă.

McDonald’s a declarat că se așteaptă să înregistreze un impact asupra câștigurilor între 1,2 și 1,4 miliarde de dolari din cauza părăsirii Rusiei.

Restaurantele sale din Ucraina sunt închise, dar compania a spus că continuă să plătească salariile întregi pentru angajații săi de acolo.

McDonald’s are peste 39.000 de locații în peste 100 de țări. Majoritatea sunt deținute de francizați – doar aproximativ 5% sunt deținute și operate de companie.

McDonald’s a declarat că ieșirea din Rusia nu va schimba prognoza companiei de a adăuga un număr net de 1.300 de restaurante în acest an, ceea ce va contribui cu aproximativ 1,5% la creșterea vânzărilor la nivel de companie.

Luna trecută, McDonald’s a raportat că a câștigat 1,1 miliarde de dolari în primul trimestru, în scădere față de peste 1,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme. Veniturile au fost de aproape 5,7 miliarde de dolari.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

  1. Și dincolo de principii cam care e gaura când părăsești o piata de 150 milioane de consumatori ? Acoperă Biden pierderile ?

  2. nu prea inteleg… daca 95% dintre restaurante sunt detinute de francizati, atunci ce vinde mac in rusia? toate restaurantele din rusia sunt ale companiei americane? daca sunt in franciza, mac nu are nicio treaba, ce sa vanda?

  3. …au așteptat sa vadă dacă nu cumva putineiul va avea câștig de cauza.
    Cum nu se-ntrevad decât crime de război, se dau răniți… 🙁
    Iar dacă articolul are date bune, 5% din 850 ar fi cam 43 de magazine proprii închise!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *