Mediul de afaceri cere Guvernului să își asume că nu vom mai avea creșteri de taxe în 2024. Dan Șucu, Concordia: Companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente

taxe, impozite, 2023

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, transmite că mediul de afaceri cere Guvernului să își asume fără echivoc că nu vom mai avea creșteri de taxe în 2024, pentru că companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente, așa că „trebuie să fie exclusă orice nouă creștere a fiscalității”.

Concordia, care reunește peste 2.000 de companii din România, solicită claritate în privința costurilor noii legi a pensiilor.

„Înțelegem că România și-a asumat prin PNRR o reformă, dar ceea ce am auzit astăzi vehiculat în spațiul public ne face să fim extrem de îngrijorați. Nu înțelegem cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare și alta că nu. Este datoria noastră să atragem atenția că economia încetinește și trebuie să fie exclusă orice nouă creștere a fiscalității. Companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente”, afirmă Șucu.

Conform lui, proiectul de lege privind pensiile care a ajuns zilele trecute la Consiliul Economic și Social nu conținea niciun fel de analiză sau estimare a impactului și vorbea despre un nou cadru legislativ pentru a corecta inechitățile și pentru a asigura sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și pentru a respecta principiul contributiv în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie.

„Cu câteva minute înainte de ședința în care trebuia să ne spunem opinia pe acest proiect ne-a fost transmis un aviz al Ministerului Finanțelor, dar unul trunchiat din care lipseau tocmai cifrele relevante pe care le-am văzut ulterior în presă. Doar așa am aflat că acest proiect costă minim 33 de miliarde în plus, că taxele vor trebui să crească cu 2% din PIB, că deficitul care trebuia adus sub control cu recentul pachet fiscal va crește și nu o să scadă și că este posibil să ajungem în situația suspendării fondurilor europene. Un astfel de scenariu este inacceptabil, transmite Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *