Mediul de afaceri cere promulgarea modificărilor la Kurzerbait. „Fără această lege, afacerile afectate de pandemie ar putea fi blocate în aprilie”

munca, stres, birou

Mediul de afaceri solicită promulgarea rapidă a modificărilor adoptate la programul Kurzarbeit privind munca flexibilă, în caz contrar afacerile afectate de pandemie urmând să fie blocate în aprilie, potrivit directorului executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete.

„Fără această lege,  adoptată de Parlament pe 10 martie, afacerile afectate de pandemie ar putea fi blocate în aprilie de prevederi anacronice, care afectează atât angajatorii, cât și angajații. Vorbim atât de prevederile care reglementează modificări ale programului în cazul unei eventuale creșteri a activității, dar și de plata acestora. Legea prevede, printre altele, corectarea măsurii referitoare la reducerea activității, justificată de o diminuare a cifrei de afaceri cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgență/alertă/asediu, respectiv 2019. Este necesară raportarea la anul 2019, pentru a putea accesa măsura, pentru că activitatea din anul 2020 a fost alterată sever de efectele pandemiei, luna aprilie fiind chiar în starea de urgență”, afirmă Radu Burnete, director executiv Concordia.

Legea, elaborată cu partenerii sociali, sindicate și patronate, cu sprijinul Ministerului Muncii, și trecută prin votul tuturor partidelor politice, vine să ajute angajații și angajatorii afectați de crizele generate de pandemie, cum ar fi cea a componentelor auto, care a blocat activitatea producătorilor de automobile și generează pagube de zeci de miliarde de dolari la nivel global, sau cea din HoReCa, adâncită de noile restricții, potrivit Concordia.

Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, reunind un total de peste 350.000 de angajați în peste 1.800 de firme mari și mici, cu capital străin și autohton.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *