Metrorex: Evacuarea spațiilor comerciale de la metrou începe săptămâna viitoare

metrorex, metrou

​Metrorex avertizează că termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale din subteran care „funcționează ilegal pe domeniul public al statului” expiră la miezul nopții, iar săptămâna viitoare vor începe procedurile de evacuare.

„Astăzi nu se întâmplă nimic, de săptămâna viitoare vom vedea”, a transmis biroul de presă al Metrorex, după ce Economedia a întrebat dacă eliberarea spațiilor de către comercianți a început deja, de vineri.

Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent, potrivit companiei.

De asemenea, Metrorex precizează pentru spațiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise.

„Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că:

  • spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență;
  • îngreunează accesul la hidranții interiori;
  • nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU”, arată un comunicat al companiei semnat de directorul general Ștefan Paraschiv.

„Reiterăm faptul că stațiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, potrivit Metrorex.

În 26 martie, circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a pus protestul pe seama anunţului privind eliberarea spaţiilor comerciale şi i-a sfătuit pe angajaţii de la metrou să nu se lase amăgiţi.

Reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat, săptămâna trecută, că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Tribunalul București a amânat, vineri dimineață, judecarea speței în care Metrorex solicita daune de 2,8 milioane de lei de la sindicatul metroului condus de Ion Rădoi, în urma pierderilor cauzate de oprirea activității, vinerea trecută. Termenul a fost stabilit pentru data de 16 aprilie.

Sursa foto: Facebook/ Metrorex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.