Ministerul Economiei: 8 companii din industria prelucrătoare vor beneficia de ajutor de stat / Au fost depuse 97 de cereri de finanțare

Florin Spătaru Sursă foto: Florin Spătaru/Facebook

Ministerul Economiei a publicat rezultatele evaluării cererilor de finanţare pentru industria prelucrătoare, iar din 97 de cereri depuse 8 vor beneficia de finanţare.

“Este prima oară în 30 de ani când industria prelucrătoare este sprijinită printr-o schemă de ajutor de stat. Bugetul alocat a fost suficient pentru a acoperi 8 cereri de finanţare, din cele 97 care au fost depuse. Cererea de finanţare a fost uriaşă. Industria are nevoie de sprijin, mai ales după ce a traversat trei crize consecutive, motiv pentru care vom deschide un nou apel, iar din 2024 schema pentru industria prelucrătoare va deveni una multianuală, cu un fond de sprijin majorat la 500 de milioane de euro/an”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Ministerul Economiei gestionează o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiţii iniţiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, prevăzute pentru 2022 şi 2023. Schema a fost aprobată prin Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare.

Schema se aplică în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027. În luna decembrie, după finalizarea etapei de depunere a dosarelor, 97 de firme depuseseră proiecte, însumând o cerere de ajutor de aproximativ 600 milioane de euro.

Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investiţiile în active, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

Sursă foto: Florin Spătaru/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *