Ministerul Energiei a blocat proiectul reactoarelor mici de la Doicești, în ședința acționarilor Nuclearelectrica

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

​Ministerul Energiei a blocat, în ședința de miercuri a acționarilor companiei de stat Nuclearelectrica, toate punctele, de pe ordinea de zi legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi viza aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Ministerul Energiei a transmis ulterior că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România și că punctele vor fi reluate într-o ședință ulterioară, pentru a clarifica între timp anumite aspecte.

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Nuclearelectrica se regăseau mai multe puncte care făceau referire la continuarea proiectului de reactoare nucleare mici de la Doicești, la încheierea unui parteneriat cu un fond coreean și acordarea unui împrumut companiei de proiect.

  • Mai precis:
  • “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate”
  • “Aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A”.
  • “Aprobarea acordului tripartit al Acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect“.

Acestea erau chiar propuneri ale ministerului.

Însă în ședința de miercuri, ministerul Energiei, acționar majoritar al Nuclearelectrica, s-a abținut de la vot.

Ulterior, ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă în care a afirmat că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, dar că a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

„Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare”, a transmis ministerul.

Sursa foto: NuScale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *