Ministerul Finanțelor a împrumutat, luni, 1,3 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat

bani euro teanc multi sursa foto: Unsplash

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,3 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) și citate de Agerpres.

Ministerul a împrumutat 995,4 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 23 de luni şi un randament mediu de 6,05% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,015 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

De asemenea, MF a împrumutat 317,2 milioane lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la 168 de luni, la un randament mediu de 6,60% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 393,2 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna martie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,8 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 720 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,52 miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în februarie 2024, de 6,205 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citește și:

ANALIZĂ Economedia: Guvernul a împrumutat o treime din necesarul de finanțare din acest an doar în ianuarie și februarie

sursa foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *