Ministerul Finanţelor vrea să împrumute peste 3,8 miliarde de lei în luna octombrie. Banii, mai puțini decât în septembrie, sunt necesari pentru refinanțarea datoriei publice și acoperirea deficitului bugetar

ministerul finantelor, mfp Ministerul Finanțelor Sursa foto: Facebook/Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanţelor a planificat, în luna octombrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 3,4 miliarde de lei, la care se pot adăuga 465 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 3,865 de miliarde de lei, este cu 760 de milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în septembrie, de 4,625 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, instituţia a programat, în octombrie, licitaţii pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în data de 20 octombrie, pentru o emisiune în valoare de 300 milioane de lei, cu scadenţa pe 27 septembrie 2023.

De asemenea, pe parcursul lunii octombrie vor fi lansate nouă emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (465 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate licitaţii pentru cinci emisiuni de 400 de milioane de lei – în zilele de 6, 13, 17, 20 şi 27 octombrie, pentru trei emisiuni de 300 de milioane de lei – în zilele de 3, 10 şi 13 octombrie, precum şi pentru o emisiune de 200 de milioane de lei în data de 24 octombrie 2022.  

 

Ministerul Finanțelor Sursa foto: Facebook/Ministerul Finanțelor

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *