Miniștrii Energiei din G7 resping șantajul cu furnizarea de gaze contra ruble al lui Vladimir Putin

Redacția mart. 28, 2022 0 comentarii
G7 Londra: sursa Facebook : Meherpur Times

Miniștrii Energiei din Grupul celor Șapte națiuni industrializate resping cererile președintelui Vladimir Putin ca țările „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc cu ruble, a declarat Robert Habeck din Germania, după discuțiile cu omologii săi.

„Toți miniștrii G7 au convenit că aceasta este o încălcare unilaterală și clară a contractelor existente”, a declarat Habeck, ministrul german al economiei și al protecției climei, reporterilor după o conferință virtuală cu miniștrii energiei din G7.

Miniștrii „au subliniat încă o dată că contractele încheiate sunt valabile și companiile ar trebui și trebuie să le respecte… plata în ruble este inacceptabilă și facem apel la companiile în cauză să nu se supună cererii lui Putin”, a spus el.

„Încercarea lui Putin de a ne dezbina este evidentă, dar – după cum puteți vedea din această mare unitate și determinare – nu vom fi divizați”.

Răspunsul miniștrilor Energiei din G7 a venit după amenințarea lui Putin că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările „neprietenoase”, între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti. Kremlinul a anunţat luni că în situaţia actuală nu se poate dedica „actelor de caritate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *