Ministrul Agriculturii acuză Comisia Europeană că a stabilit despăgubirile pentru țările afectate de situația din Ucraina fără consultări. „Suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului”

bani, finantari, euro

Ministrul Agriculturii Petre Daea acuză că reprezentanții Comisiei Europene au repartizat, din rezerva agricolă, valoarea despăgubirilor fără a se consulta cu vreo țară, fără vreo discuție preliminară, spunând că suma repartizată este una foarte mică.

„Formularea pe care a ales-o pentru stabilirea acestora (n.r-despăgubiri) ascunde adevărul și deformează realitatea. Această formulă pe care noi am prelucrat-o înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care am dat-o Comisiei fără să discute cu cineva, cu reprezentantul vreunei țări. Este opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziție. România a dat toate datele la timp și fără echivoc și le-a prezentat cu acuratețe, date care sunt verificate și verificabile, care au fost prelucrate și altele nu”, a declarat Petre Daea, în timpul unei conferințe de presă.

Acesta spune că suma repartizată este una foarte mică, iar pierderile totale ale țărilor afectate sunt de 417 milioane euro, sumă pe care Comisia Europeană a putea acoperi din fondul de rezervă, care era de 450 milioane euro.

„Suma repartizată este o sumă mică! Din 450 de milioane de euro s-au repartizat 56, față de 417 milioane cât au înregistrat pierdere țările luate în calcul. Din fondul de criză, din rezerva de criză, care are o valoare de 450 milioane, s-au luat 56,3 milioane. Comisia a repartizat fără vreo consultare cu vreo țară, fără vreo discuție preliminară, fără o interpretare în prealabil a metodologiei de calcul, a repartizat sumele: Polonia 29,5 milioane euro, Ungariei, deși are pierderi de 110 milioane euro nu i-a acordat nimic, României din pierderea de 45,84 milioane euro a repartizat 10,5 milioane euro, Slovaciei nimic, Bulgariei 16,75 milioane euro. În total 56,3 milioane euro”, a precizat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a mai menționat că, indiferent de suma pe care o va primi România, hotărârea lor și sprijinul lor pentru fermieri va fi tot timpul constant, așa cum a fost până acum. „De aceea, folosindu-ne de regulament, la suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului, în așa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii, și nu comercianților de cereale. Ne interesează fermierii români, iar sprijinul se duce spre ei și nu în direcția comerțului cu cereale. Este altă treabă și acolo sub nicio formă sprijinul nu se va îndrepta”.

Întrebat dacă își va da demisia după ce România a primit o sumă atât de mică, ministrul Petre Daea a spus că „eu nu am timp de demisii”.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. Cum sa aiba timp de demisii? Mai e putin pana la alegeri, a mai ramas putin timp de talharit pt acest impostor comunist…

  2. Un guvern de psihopați, analfabețim bolnavi psihici, comedianți. Ce treabă are Daea cu agricultura, el trebuie sa fie la azilul de cormorani, ce treabă are Tîlvar cu ministerul apărări, când el are un doctorat facut de altii, ce treabă are in guvern, Grindeanu la Transporturi, un neica nimeni adus la Bucuresti de Dragnea să facă politica teleormaneană…asta este guvern cu măciucă , ăsta este parlament cu ciolacu de la schimb valută?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *