Ministrul Agriculturii, despre efectele războiului din Ucraina: Fermierii români sunt “cu magaziile pline şi cu conturile goale”/ Din exportator, România a devenit importator

Redacția feb. 20, 2023 0 comentarii
grau cereale recolta agricultura

Războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă asupra agriculturii româneşti, cu implicaţii care încă nu pot fi cuantificate, iar fermierii se află în prezent într-o situaţie extrem de delicată, respectiv “cu magaziile pline şi cu conturile goale”, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, citat de Agerpres. Daea susţine că, din analizele pe care le deţine până la această dată, România a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale şi plante oleaginoase.

“Războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă, iar implicaţiile lui încă nu pot fi cuantificate ştiind că acest conflict nu s-a terminat. Noi spunem că a avut o influenţă negativă dat fiind faptul că fermierii, într-un an dificil, au obţinut producţii pe care trebuia să le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru că un an agricol nou se înfiinţează pe rezultatele anului trecut. O producţie de porumb se înfiinţează cu bani obţinuţi prin valorificarea producţiei trecute. Ori, iată că acum fermierii se află într-o situaţie extrem de delicată, cu magaziile pline şi cu conturile goale. Magaziile pline pentru că n-au putut să-şi valorifice cerealele şi în mare parte din cauza situaţiei din Ucraina. Nu au putut să-şi valorifice producţia nici la extern, pe culoarele tradiţionale de comerţ şi nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la preţuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piaţa cerealelor şi a plantelor oleaginoase”, a explicat ministrul Agriculturii, într-o declaraţie pentru AGERPRES cu privire la impactul economic al războiului din Ucraina la un an de la invazie.

Daea susţine că din analizele pe care le deţine până la această dată, România a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale şi plante oleaginoase, fiind o situaţie cu totul nefavorabilă confortului financiar pe care ar trebui să-l aibă fermierii români.

“Pe teritoriul din România au intrat prin punctele de frontieră cu Ucraina şi cu Moldova aproape trei milioane de tone de cereale şi plante oleaginoase. Deşi am obţinut o producţie mai mică de grâu decât în anii trecuţi din cauza secetei, din disponibilul pentru export, de 4-5 milioane de tone, până la această dată România nu a putut să exporte decât 2 milioane de tone. Dacă nu vinzi nu ai de unde să iei alţi bani, iar banca te scoate din calculele de bonitate. Suntem într-o situaţie delicată”, a mai spus Daea.

De altfel, şeful de la Agricultură a subliniat că toată activitatea din agricultură, indiferent de domeniu, a fost afectată direct sau indirect de acest conflict.

“În momentul în care există blocaje la fermieri nu poate să fie o situaţie favorabilă la unităţile care procesează sau prelucrează produsele respective, cum de altfel nu poate fi un confort pentru consumator. Toată activitatea din agricultură şi nu numai a fost tulburată de acest conflict şi iată că nu se mai termină, iar din acest punct de vedere îngrijorarea se măreşte”, a menţionat el.

În acest context, ministrul român al Agriculturii, susţinut de omologii săi din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, au solicitat în Consiliul de Miniştri de la Bruxelles din luna ianuarie un “sprijin imediat”, în aşa fel încât activitatea din agricultură să poată continua.

Întrebat dacă actualul conflict poate genera o criză alimentară în România, Daea a răspuns: “Nu, categoric nu”.

“România are, din fericire, tot ce-i trebuie, are condiţii naturale şi are şi resurse pe care le poate valorifica indiferent de situaţia care există în ţară sau în apropierea ţării”, a concluzionat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *