Ministrul Agriculturii: Nu am primit nicio solicitare din partea fermierilor care protestează de două zile/ Ministerul anunță agenda întâlnirilor pentru 15 și 16 ianuarie

fermieri proteste sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat pentru Agerpres că nu a primit până în prezent nicio solicitare din partea fermierilor care protestează de două zile în apropiere de Bucureşti, dar şi în ţară, menţionând însă că „uşa ministerului este deschisă”, dacă vor să vină la discuţii.

„În momentul de faţă nimeni nu a venit, nicio o echipă de negociere, la Ministerul Agriculturii. Deocamdată nu s-a primit nicio solicitare, niciun membru al unei asociaţii nu şi-a asumat acest protest şi nici nu a venit să discute la Ministerul Agriculturii. Luni, la ora 12:00, avem discuţii pe revendicările asociaţiilor de fermieri, dar repet dacă fermierii protestatari vor să facă un grup şi să vină să discute problemele, uşa ministerului este deschisă. Problemele nu sunt numai la mine. Sunt probleme pe inspecţie tehnică, la Interne cu permisele, pe RCA. La Ministerul Agriculturii nu ştiu ce pot să ceară. Dăm 100 euro pe hectar, dăm sprijin pentru zootehnie, dăm sprijinul pe Ucraina, am subvenţionat acciza la motorină, am subvenţionat 50% din consumul de energie anul trecut, dar eu totuşi îi aştept să se constituie într-o comisie şi să vină să discute cu mine”, a declarat Florin Barbu.

Ministrul a ţinut să precizeze că nu se află în concediu „la schi în Austria”, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, ci este în teren, cu fermierii din judeţul Prahova, unde vizitează o fermă care se află în programul de reconstrucţie al Ministerului Agriculturii.

„Nu sunt adevărate toate prostiile apărute în presă că Florin Barbu este în Austria la schi. Nu. Florin Barbu n-a fost în Austria la niciun schi. Florin Barbu este pe teren cu fermierii”, a transmis oficialul de la Agricultură.

De altfel, ministrul Agriculturii a anunţat în urmă cu două zile că i-a invitat luni, 15 ianuarie 2024, la sediul instituţiei, pe reprezentanţii tuturor asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi ai retailerilor, pentru a discuta despre măsurile de sprijin şi a oferi soluţii de finanţare pentru toate situaţiile pe care le întâmpină în acest an agricol.

MADR a publicat aici agenda întâlnirilor ministrului cu reprezentanții mediului asociativ pentru zilele de 15 și 16 ianuarie 2024.

„Pentru ziua de luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt așteptați fermierii din sectorul ovine și caprine, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal, iar de la 16:00 sunt programați reprezentanții AMRCR (Asociația Marilor Rețele Comerciale din România). Marți, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programați fermierii din sectorul zootehnic – vaca de lapte și cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuții cei care reprezintă sectorul de porc și pasăre, iar de la ora 16:00 sunt așteptați procesatorii din industria alimentară”, se precizează în documentul transmis de MADR.

Reamintim că transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste fiind nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, precum şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Mai multe organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan, însă au confirmat participarea individuală a unor fermieri din organizaţiile lor. Vineri dimineaţa, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) s-a declarat solidară cu membrii fermieri care protestează la nivelul mai multor judeţe şi la intrarea în Bucureşti.

sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *