Ministrul Agriculturii spune că plafonarea preţurilor alimentelor rămâne o soluţie pe care Ministerul o ia în calcul

Redacția feb. 18, 2022 0 comentarii
supermarket, magazin, mâncare, alimente

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat joi seară, la emisiunea Talk News, difuzată de Profit News TV, că plafonarea preţurilor alimentelor rămâne o soluţie pe care ministerul său o ia în calcul. Acesta a subliniat însă că nu vrea, ca printr-o astfel de măsură, să afecteze producătorii, scrie News.ro.

„Plafonarea preţului alimentelor nu se face la producător. Producătorii au menţinut stabil preţul alimentelor. Dacă va veni un moment în care trebuie să intervenim şi preţurile o iau razna cu adevărat, atunci evident trebuie să intervii între preţul de la producător şi preţul de la raft”, a explicat ministrul.

El susţine că preţurile sunt umflate de cei care intervin pe lanţ după producător.

„Eu am o analiză la Ministerul Agriculturii care îmi arată că între preţul cu care pleacă de la poarta fermei un produs şi preţul de la raft există diferenţe între 30 şi 60%. La o pâine care pleacă cu 1,1 – 1,3 lei de la fabrică şi ajunge la 2,1 – 2,2 lei pe raft, e mult sau e puţin?”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Ministrul dă asigurări că e pregătit cu tot felul de scenarii, în cazul în care situaţia preţurilor degenerează. Acesta spune că susţine plafonarea preţurilor, în anumite condiţii. „Este o soluţie plafonarea atâta vreme cât nu afectează producătorul. Avem mai multe scenarii de intervenţie la minister, cu care să intervenim în situaţii de criză. Uitaţi-vă la situaţia geopolitică din jur! Nu pot, ca ministru al Agriculturii, să nu am astfel de scenarii”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Experţii au atras atenţia că plafonarea preţurilor duce la penurie, ceea ce s-a întâmplat deja în Ungaria. Ministrul Agriculturii susţine, că, dacă plafonearea este corect aplicată, nu există pericolul ca alimentele să lipsească de pe raft.

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *