Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat joi seară, la emisiunea Talk News, difuzată de Profit News TV, că plafonarea preţurilor alimentelor rămâne o soluţie pe care ministerul său o ia în calcul. Acesta a subliniat însă că nu vrea, ca printr-o astfel de măsură, să afecteze producătorii, scrie News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Plafonarea preţului alimentelor nu se face la producător. Producătorii au menţinut stabil preţul alimentelor. Dacă va veni un moment în care trebuie să intervenim şi preţurile o iau razna cu adevărat, atunci evident trebuie să intervii între preţul de la producător şi preţul de la raft”, a explicat ministrul.
El susţine că preţurile sunt umflate de cei care intervin pe lanţ după producător.
„Eu am o analiză la Ministerul Agriculturii care îmi arată că între preţul cu care pleacă de la poarta fermei un produs şi preţul de la raft există diferenţe între 30 şi 60%. La o pâine care pleacă cu 1,1 – 1,3 lei de la fabrică şi ajunge la 2,1 – 2,2 lei pe raft, e mult sau e puţin?”, a afirmat ministrul Agriculturii.
Ministrul dă asigurări că e pregătit cu tot felul de scenarii, în cazul în care situaţia preţurilor degenerează. Acesta spune că susţine plafonarea preţurilor, în anumite condiţii. „Este o soluţie plafonarea atâta vreme cât nu afectează producătorul. Avem mai multe scenarii de intervenţie la minister, cu care să intervenim în situaţii de criză. Uitaţi-vă la situaţia geopolitică din jur! Nu pot, ca ministru al Agriculturii, să nu am astfel de scenarii”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Experţii au atras atenţia că plafonarea preţurilor duce la penurie, ceea ce s-a întâmplat deja în Ungaria. Ministrul Agriculturii susţine, că, dacă plafonearea este corect aplicată, nu există pericolul ca alimentele să lipsească de pe raft.