Ministrul de Finanțe: “Cred că e necesară reanalizarea schemei de plată la energie”

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Schema privind ajutorul pentru energie ar trebui reanalizată, în noul context de piață, a admis azi Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, la finalul ședinței de guvern, răspunzând la o întrebare din partea jurnaliștilor.

“Cred că e necesară reanalizarea schemei de plată la energie, cu principiul că economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte. Avem prețuri mai scăzute, inflație de 11,2%, principala cauză a scăderii inflației o reprezintă intervenția guvernului asupra prețurilor la energie. Un efect ce se va propaga și la populație”, susține Câciu.

Este vorba de schema de compensare care funcţionează potrivit OUG 27.

“E necesară o analiză pe noul context de preț, având în vedere prețul mediu pe ultimele luni și pe futures, se observă un preț mai mic decât anul viitor, e nevoie d o adaptare a plafoanelor la noul context”, a menționa ministrul, care a precizat că adaptarea unei scheme poate să însemne și prețuri mai mici.

“Să vedem rezultatele analizei, care se va face în următoarea perioadă, pentru a ajunge la prețuri din piață”, a mai spus Câciu.

Actuala schemă e valabilă încă aproximativ un an jumate.

Ministrul a mai ținut să sublinieze că acest interval de doi ani pentru care a fost prevăzută schema ar trebui să dea răgaz lansării unor investiții necesare în sectprul energetic.

Despre faptul că Ministerul Energiei nu ar mai avea bani pentru plata furnizorilor, Adrian Câciu a spus: ”A fost clarificată în şedinţa de guvern. Are bani. banii aceştia există. Este un instrument în plus pentru a achita cu celeritate facturile restante. Pentru cei care se întreabă, aceste facturi apar în deficitul ESSA de anul trecut, dar în deficitul cash de anul acesta pentru că aparţin deconturilor de anul trecut”.

”Pe de altă parte, prin acest instrument, pentru a nu mai sta în întârziere pe fondul de tranziţie, pentru că s-a constatat că fondul de tranziţie în ultimele două, trei luni nu a fost alimentat corespunzător s-a intervenit cu încă un instrument flexibil, astfel încât Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, din creditele bugetare avute la dispoziţie pe alte titluri de cheltuieli să poată plăti aceste facturi. Bani sunt. Se văd în execuţia bugetară”, a explicat ministrul Câciu.

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Comentarii

  1. Expectanta analistilor pe energie e ca vor urca din nou cotatiile la gaz si electricitate, poate reevaluarea asta sa fie facuta spre toamna sau dupa ce incepe programul de stocare gaz.
    D Caciu sa faca ce poate acum pt reducerea deficitelor gemene si pastrarea ratingului de tara, ca sa nu se iroseasca la anul tot ce a antamat intr un mandat bun sper ca generalul sa l evidentieze la bilant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *