Ministrul Economiei anunță sancțiuni de până la 2 milioane de euro pentru speculă

bani, lei, bancnote, piata, cumparaturi

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat la Profit TV că, în cazul în care se va iniția o ordonanță de urgență care să combată presupusa speculă din comerț, iar comercianții care se vor abate de la posibilă regulă ar putea suferi sancțiuni destul de mari, chiar și sancțiuni de până la 2 milioane de euro.

„Avem (sancțiuni-n.r.) în funcție de anumite criterii și gravitatea practicilor vorbim de sancțiuni de până la 2 milioane euro. Putem vorbi de practici incorecte la nivel transnațional din procent din cifra de afaceri. Avem sancțiuni care să determine vânzătorul să aibă o practică corectă față de orice consumator din aceasta țară”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

În ceea ce privește modalitatea prin care ANPC va putea verifica specula, ministrul spune că inițiativa pleacă de la consumator.

„Pe de altă parte, am avut multe discuții cu reprezentanții retailerilor, a vânzătorilor pentru a crea un cadru corect de comercializare a acestor produse și pentru a proteja interesul cumpărătorilor români. Și reprezentanții retailerilor au fost împreună cu noi și am discutat cum ar putea fi aplicată o astfel de directivă corect, să asigurăm același nivel de corectitudine. Am reușit să găsim o formă care să aducă consumatorul român la același nivel de poziționare ca orice alt consumator european”, spune ministrul.

Cum definește Ministerul Finanțelor specula:

  • Este definită drept faptă de concurență neloială ”… practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial în perioadele în care sunt identificate situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, pentru listele de produse identificate ca fiind în situație de risc speculativ prin act normativ la nivel de hotărâre emis de Guvernul României. Autoritățile abilitate vor stabili, prin instrucţiuni, procedura rapidă pentru instrumentarea contravenției”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *