Ministrul Economiei: Lipsa semiconductorilor are consecinţe foarte grave asupra ratei de angajare

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Florin Spătaru, ministrul Economiei, spune că lipsa semiconductorilor are consecinţe foarte grave asupra economiei, inclusiv asupra ratei de angajare, însă noua legislaţie europeană a cipurilor va creşte capacitatea de cercetare şi inovare în Europa şi va contribui la asigurarea leadershipului european în proiectare şi producţie, informează News.ro.

Ministrul a afirmat că România este una dintre ţările UE care participă activ la identificarea de soluţii pentru reducerea dependenţelor de produse critice.

„Întârzierile în lanţul de aprovizionare, cauzate de situaţia pandemică, în raport cu dependenţa de materii critice, ca de exemplu dependenţa de semiconductori, ne determină să ne concentrăm cu atât mai mult pe diversificarea surselor de aprovizionare cu materii prime critice. Consolidarea rezilienţei pieţei unice şi accelerarea dublei tranziţii sunt doar două dintre obiectivele cheie în procesul de reindustrializare a României. Politicile industriale vor viza un mecanism de adaptare a proceselor de productie şi, în acelaşi timp, vor încuraja revigorarea acelor segmente de industrie, aflate, astăzi, în eşalonul doi, în România”, a subliniat Florin Spătaru, ministrul Economiei, în cadrul reuniunii ministeriale informale a Consiliului UE Competitivitate COMPET, organizată de Preşedinţia Franceză a Consiliului Uniunii Europene la Lens, Franţa.

În cadrul intervenţiei sale, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a vorbit şi despre necesitatea de a reduce decalajul economic dintre state.

Acesta a adăugat că obiectivele strategice trebuie implementate cu atenţie, astfel încât costurile şi impactul social să fie cât mai reduse. Proiecte importante de interes european comun (IPCEI) în domenii precum bateriile pentru vehicule electrice şi microelectronica reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru realizarea unei digitalizări durabile şi că aceastea vor mobiliza eforturile de aplicare a tehnologiilor avansate în industriile de vârf – auto, tehnologii de comunicaţii, spaţiu, sănătate, apărare.

„România este alături de alte state membre, partener în cel de-al doilea IPCEI în domeniul microelectronicii. Lipsa semiconductorilor are consecinţe foarte grave asupra economiei, inclusiv asupra ratei de angajare, însă noua legislaţie europeană a cipurilor va creşte capacitatea de cercetare şi inovare în Europa şi va contribui la asigurarea leadershipului european în proiectare şi producţie. Îmi doresc ca alianţele care se formează la nivel european să fie cât mai incluzive, pentru a beneficia de expertiza şi capabilităţile fiecărui stat membru”, a concluzionat ministrul Economiei.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *