Ministrul Finanțelor Adrian Câciu, la ora Guvernului: Gaura la buget nu este de 20 de miliarde lei. Încetinirea veniturilor se cifrează la 4,7 miliarde lei față de programat / Fostul ministru Dan Vîlceanu: PSD are o pasiune pentru găuri

Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, marți, la ora Guvernului, la care a fost invitat de USR pentru a da explicații despre „gaura din buget” de 20 de miliarde, că încetinirea veniturilor se cifrează de fapt la 4,7 miliarde lei față de programat.

El a afirmat că Ministerul Finanțelor a realizat o analiză și anul trecut, în primăvară, și a trebuit să ia o serie de măsui pentru ajustarea cheltuielilor bugetare, datorită unei mai slabe încasări a veniturilor. El a afirmat că acestea se datorează ciclicității și faptului că economia nu evoluează întotdeauna liniar.

„Este evident că trebuie să te adaptezi. Și anul trecut am făcut o ajustare de 10 miliarde lei, am anunțat-o în mai. Acum, gaura la buget nu este în niciun caz de 20 miliarde lei, ci încetinirea colectării veniturilor se cifrează la 4,7 miliarde lei față de programat”, a declarat ministrul Finanțelor.

Câciu a precizat că lui i se pare bună o întărire a colectării, în contextul în care România are arierate recuperabile de încasat de 25 miliarde și o evaziune fiscală extprimată la 12% din Produsul Intern Brut.

„Dar până aceste lucruri să se întâmple este bine ca și statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor. Să dea Dumnezeu ca la rectificare veniturile să fie pe măsura estimatului și atunci poate găsim ca supliment un pachet de măsuri pentru populație. Vă asigur că ce face Guvernul acum este un gest de responsabilitate. Ce ne cer cetățenii este un guvern mai suplu”, a afirmat el.

Ministrul a reamintit că deficitul bugetar a scăzut la 5,7% din PIB în 2022, de la un deficit de 9,4% în 2020 și un deficit programat la 7,1% în 2021, care în cele din urmă a fost de numai 6,7%. Ministrul a mai precizat că Guvernul și-a propus în 2023 o reducere a deficitului la 4,4% din PIB.

Fostul ministru liberal al Finanțelor Dan Vîlceanu a afirmat că „PSD are o pasiune pentru găuri”, în contextul în care partidul a „inventat” o astfel de „gaură” și pe vremea când s-a schimbat guvernarea Cioloș cu Guvernul social-democrat cu Liviu Dragnea ca președinte PSD.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

  1. Sa nu mai vorbim atâta despre “gauri”. Mai ales despre “gaura la buget”. E obscen si vulgar. Aproape porno. Putina decenta !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *