Ministrul Finanțelor spune că amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci nu este o măsură care se va aplica pentru toată lumea. „Criteriul principal este creşterea cu 25% a cheltuielilor sau a costurilor”

Adrian Câciu Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că amânarea plății ratelor la bănci pentru 9 luni nu este o măsură care se va aplica pentru toată lumea. Aceasta se aplică celor care sunt în dificultate de a efectua plățile. Criteriul principal va fi creșterea costurilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de anul trecut.

„Nu este o măsură pentru toată lumea. Este pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Așa cum a fost măsura din timpul pandemiei, la finalul amânării acestor rate, se va prelungi scadenţa la creditul respectiv cu o  perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare”, a declarat Câciu.

În pandemie, criteriul principal pentru amânarea ratelor a fost scăderea veniturilor.

„Deci acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut şi la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi, pentru că ne încadrăm şi în situaţia care a apărut între timp practic costul lunar e afectat de preţurile de la energie, de la combustibil, dar şi de la alte materii prime”, a transmis Adrian Câciu.

Coaliția de guvernare a decis luni să lanseze un nou pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro, anunță Guvernul.

Măsurile agreate sunt:

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.

Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *