Ministrul Finanțelor: Statul devine contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancară după fuziunea EximBank cu Banca Românească

Eximbank

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a transmis, marți, că fuziunea dintre EximBank, în calitate de societate absorbantă, și Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a fost înregistrată oficial la Registrul Comerțului, astfel că începutul anului 2023 aduce pe piața retailului bancar un nou jucător, puternic și pregătit să contribuie la diversificarea ofertelor bancare de pe piața românească.

„Ne-am asumat la începutul mandatului ducerea la bun sfârșit a acestei fuziuni. Statul devine astfel mai competitiv și contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancară în România. Am încredere că managementul noii entități bancare va pune pe loc fruntaș proiectele de dezvoltare și investițiile cu valoare adăugată în economie”, a declarat Adrian Câciu.

Un comunicat al ministerului Finanțelor arată că, încă din 2019, scopul achiziției Băncii Românești a fost atât consolidarea participației statului în sectorul bancar, cât și îmbunătățirea poziției financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adăugarea clientelei de tip retail și formarea unei mase critice de clienți care să permită consolidarea bazei de atragere de resurse financiare și alocarea eficientă a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor și a economiilor de scală rezultate.

„Tranzacția are ca efect crearea unui alt brand puternic la nivel național aparținând statului român în calitate de acționar, EximBank urcând după fuziune pe locul 8 în topul băncilor – de pe poziția 21 în 2012 – cu o cotă de piață în total active de circa 3%. Această performanță a fost posibilă fără să fie antrenate resurse suplimentare de la bugetul de stat sau de la alți acționari minoritari”, arată ministerul.

Instituția arată că, independent de componentele specifice unei bănci universale, EximBank va continua să acționeze pe segmentul garanțiilor și asigurărilor de stat, în concordanță cu mandatul primit din partea statului român, susținând astfel exporturile, tranzacțiile internaționale și alte proiecte în domenii prioritare ale economiei sau absorbției de fonduri europene.

„Prin mobilizarea fondurilor în aceste direcții convergente cu cele ale politicii Guvernului României în raport cu Uniunea Europeană și Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, se urmărește dezvoltarea economică durabilă a țării prin creșterea competitivității societăților românești. Susținerea proiectelor economice existente sau a altora noi înseamnă și antrenarea forței de muncă românească, menținerea sau crearea de noi locuri de muncă, ducând implicit la creșterea nivelului de trai al populației.

EximBank a performat în mod accelerat în ultmii 10 ani astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, este astăzi una dintre cele mai valoroase companii românești și o instituție de importanță sistemică”, conchide ministerul Finanțelor.

Comentarii

 1. E un paradox.
  🤔
  Statul fuzioneaza cu o banca greceasca de nisa ca sa faca ce?
  Sa creasca?
  Cum?
  Ce cota de piata au si la cat vor sa ajunga?
  Ca nu vand chiar produse la supermarket.

  Apoi Marele Stat Roman prin MF va fi actionar la noua Banca de Dezvoltare.
  E necesara ?
  Nu au cota de piata si la cat vor sa ajunga?🤣
  Nici retea de agentii!😮
  Nici conducatori!😎
  M-ar surprinde ca BNR sa-i dea avizul cand piata romaneasca e sufocata de banci care nu pot face plasamente in economie pentru ca nu sunt proiecte.
  Statul roman e cel mai bun de imprumutat incolo puteti sa vedeti factorul de fructificare a surselor atrase.

  Dupa parerea mea fuziunea trebuia facuta de CEC Bank cu Eximbank ( absorbit).
  Era retea de unitati, cota de piata, experienta, vad creat si ar fi fost progres.
  Si cel mai bine era daca statul nu disipa resurse cu o alta banca.
  Nu acum!🙄
  Merci,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *