Ministrul german de finanțe estimează pentru 2023 o inflație de 7% în 2023

bani inflatie Foto: Pixabay

Ministrul german de finanțe se așteaptă ca inflația în cea mai mare economie a Europei să scadă la 7% în acest an și să continue să scadă în 2024 și în anii următori, dar consideră că prețurile ridicate la energie vor deveni noua normalitate, scrie Euronews.com.

„Ținta rămâne 2%. Aceasta trebuie să fie o prioritate de top pentru Banca Centrală Europeană și pentru guvernul german”, a declarat Christian Lindner într-un interviu acordat ziarului Bild publicat duminică.

Împinsă de creșterea prețurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina și de scăderea exporturilor de energie rusești, inflația anuală din Germania a încetinit ușor în noiembrie la 11,3%, de la un maxim de 11,6% în luna precedentă.

Lindner a declarat că Germania are nevoie de o politică energetică „imparțială” pentru a menține industria în funcțiune, adăugând că fracturarea gazelor și a petrolului intern și energia nucleară ar trebui să fie luate în considerare în mixul de surse de energie, alături de sursele regenerabile.

Producția de gaze naturale și petrol a scăzut în Germania, în principal din cauza faptului că fracturarea neconvențională este interzisă, iar legile de protecție a naturii îngreunează solicitarea de autorizații pentru noi foraje.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *