Ministrul Proiectelor Europene: România va trimite la Bruxelles, până pe 30 aprilie, draftul pentru modificarea PNRR, după ce fondurile au scăzut cu 2 miliarde de euro din cauza unei creșteri economice mai mari

Redacția apr. 28, 2023 2 comentarii
bani, euro, bancnote

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat, vineri, la Digi24, că a primit mandat din partea guvernului să trimită până pe 30 aprilie la Bruxelles draftul pentru modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care România trebuie să anunțe la ce proiecte investiții renunță, în condițiile în care țara noastră va primi cu 2 miliarde de euro mai puțin bani pentru că a avut creștere economică mai mare anul trecut.

„Draftul informal pentru modificarea PNRR va fi trimis până pe data de 30 aprilie Comisiei Europene. Este mandatul  pe care l-am primit din partea Guvernului României. Avem această scădere a grantului cu 2,1 miliarde de euro, dar aceasta este ca urmare a creșterii economice pe care am avut-o în 2021 față de 2020. Obligația noastră ca stat membru este să operăm această scădere de grant. Și mai avem apoi lista de proiecte de investiții din capitolul Repower EU, precum și lista jaloanelor și țintelor care se încadrează în circumstanțe obiective și unul dintre aceste jaloane este și plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii”, a declarat Boloș la Digi24.

Ministrul precizează că este necesară negocierea procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor.

„Este indicatorul care, valabil fiind pe 50 de ani, va crea dificultăți pentru guvern atunci când se va pune problema unor măsuri de ajustare sau de majorare a pensiilor, pentru că e foarte greu să menții pe o perioadă de 50 de ani acest plafon, în condițiile în care numai rata inflației în 2022 a fost de 15%. Ce se întâmplă dacă 50 de ani avem acest plafon și avem aceste rate ale inflației, e greu de spus, e un termen foarte lung”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a mai declarat că în privința pensiilor speciale va exista o nouă discuție cu Comisia Europeană luna viitoare.
„Legea pensiilor speciale este în momentul de față parte din cererea de plată numărul trei, termenul de plată este luna iunie și avem în perioada 15-19 mai delegație la Bruxelles pentru a relua discuțiile cu Comisia Europeană și a vedea care sunt cerințele pe care le are Comisia în privința legii pensiilor speciale”, a mai declarat acesta.

El a mai spus că nu sunt reforme care fac obiectul renegocierii. „Nu avem astfel de situații în care să renegociem reforme din PNRR. Ne orientăm mai mult pe partea de investiții, pentru că acestea sunt baza pentru renegociere și creează dificultăți în implementarea acestei categorii de proiecte”, a precizat Boloș.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Comentarii

  1. Ca de obicei acest politruc minte precum Ponta pe vremuri, daca fac reforma pensiilor speciale si le duc la niveluri acceptabile si daca iau masuri de crestere a PIB-ului anual nu este nici o problema cu acest plafon, doar ca ei nu vor sa se atinga de banii lor luati cu japca (pentru ca pot) si vor sa-si pastreze privilegiile. Nu vor avea succes si vor prefera sa piarda banii decat sa faca ce ste nevoie pentru noi toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *