Moody’s a ridicat perspectiva datoriei Italiei la stabilă, în favoarea guvernului Meloni

Giorgia Meloni premier Italia Sursa foto: Facebook/Giorgia Meloni

Moody’s a lăsat ratingul datoriei suverane a Italiei la Baa3, cu o treaptă peste junk, dar a îmbunătățit perspectiva de la negativă la stabilă, într-un impuls neașteptat pentru guvernul premierului Giorgia Meloni, scrie Reuters.

Majoritatea analiștilor se așteptau ca agenția să lase neschimbate atât ratingul Italiei, cât și perspectiva.

Moody’s a plasat a treia economie ca mărime din zona euro pe o perspectivă negativă în luna august a anului trecut, în urma prăbușirii guvernului și în mijlocul unei crize energetice.

“Decizia de a schimba perspectiva de la negativă la stabilă reflectă o stabilizare a perspectivelor privind puterea economică a țării, sănătatea sectorului bancar și dinamica datoriei guvernamentale”, a declarat Moody’s.

Moody’s a fost a patra agenție care a revizuit Italia în ultima lună. S&P Global, DBRS și Fitch și-au lăsat neschimbate ratingurile și perspectivele.

Ministrul economiei, Giancarlo Giorgetti, a salutat anunțul.”Este o confirmare a faptului că, în ciuda multor dificultăți, lucrăm bine pentru viitorul Italiei”, a spus acesta.

“Așadar, în lumina judecății exprimate de Moody’s și de celelalte agenții de rating, sperăm că politicile bugetare prudente, responsabile și serioase ale guvernului… vor fi confirmate de parlament”, a adăugat el.

Bugetul guvernului pentru anul 2024 este în prezent în curs de examinare în parlamentul italian.

Economia italiană a stagnat în trimestrul al treilea comparativ cu cele trei luni precedente, potrivit datelor preliminare publicate luna trecută, după ce s-a contractat cu 0,4% între aprilie și iunie. Analiștii prognozează că activitatea va rămâne slabă și în trimestrele următoare.

Comisia Europeană a prognozat miercuri că datoria Italiei, a doua cea mai mare datorie din zona euro din punct de vedere proporțional, va crește marginal, de la un nivel estimat de 140% din producția națională în acest an la 141% în 2025.

Diferența dintre randamentele obligațiunilor italiene pe 10 ani și echivalentul lor german este semnificativ mai mare decât cea a oricărei alte țări din zona euro față de Germania. Cu toate acestea, acesta s-a redus la sub 1,75 puncte procentuale (175 de puncte de bază), de la un vârf recent de 209 puncte de bază la 9 octombrie.

 

Sursa foto: Facebook/Giorgia Meloni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *