Muncitorii străini angajați în România încep să trimită din ce în ce mai mulți bani acasă. Suma către Nepal s-a majorat de 10 ori în primele șase luni, arată datele unei aplicații financiare

Redacția iul. 18, 2023 0 comentarii
bani, finantari, euro

Remiterile de fonduri realizate de către muncitorii străini angajați în România către țările de baștină au început să se majoreze considerabil, arată datele furnizate marți de aplicația financiară Revolut.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii, în România lucrează aproape 120.000 de muncitori străini, cei mai mulți provenind din Nepal, Sri Lanka, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, India. Anul trecut, în România au venit să lucreze 100.000 de angajați din străinătate.

În primele șase luni ale anului, suma totală trimisă către Nepal, de exemplu, a crescut de 10 ori, iar cea către Sri Lanka, de 5 ori, comparativ cu primul semestru din 2022, arată datele Revolut. Și remiterile de bani către India au crescut cu 64% față de aceeași perioadă a anului 2022, la fel ca cele către Republica Moldova (+30% față de primul semestru al anului trecut). De asemenea, numărul de tranzacții către aceste țări a fost în creștere – către Nepal, s-au efectuat de 13x mai multe tranzacții (sem. I 2023 vs. sem. I 2022), către Sri Lanka 8x mai multe tranzacții, către India, + 71%.

Totuși, cele mai mari volume transferate din România sunt direcționate către 3 țări unde există o diaspora numeroasă sau unde studiază mulți tineri români, susținuți financiar de familiile din țară (Regatul Unit, Germania, SUA). Practic, coridoarele financiare cu aceste țări asigură constant transferuri în ambele sensuri, atât sub formă de remiteri în țară, cât și sub forma transferurilor de bani din România către beneficiarii din aceste piețe. Suma medie trimisă din România către aceste țări, per utilizator, în primele șase luni ale anului a fost de 1.290 euro.

Per total, fondurile personale transferate în România, în primele șase luni ale anului, au crescut cu 5% (ajustat cu creșterea bazei de clienți) față de aceeași perioadă a anului anterior. În același timp, fondurile trimise către România de utilizatorii din primele 10 țări (Regatul Unit, Germania, Irlanda, Olanda, Franța, Italia, SUA, Spania, Belgia, Elveția) s-au majorat cu 12% comparativ cu perioada anterioară, depășind valoarea de 740 de milioane de euro.

Pe primele trei locuri după creșterea sumei totale trimise în România cu Revolut s-au situat Belgia (+35%), Germania (+26%) și Italia (+25%). Un client Revolut care utilizează super aplicația financiară pentru transferuri internaționale de bani a trimis, în medie, în România 1.757 de euro, în semestrul I 2023 (+3% față de sem. I 2022).

În privința numărului de tranzacții realizate, atât către România, cât și din România către alte state, și acesta s-a plasat pe un trend pozitiv. Numărul transferurilor de bani către țara noastră a crescut cu 8%, în timp ce transferurile către alte țări (outbound) au avut o creștere superioară, de 10% (procente ajustate cu creșterea bazei de clienți, incluzând transferuri peer2peer și transferuri între un cont bancar și un cont Revolut).

Fintech-ul Revolut are 30 de milioane de clienți, din care 3 milioane în România.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *