Năsui, despre noile taxe puse de guvernul PSD-PNL: Toți cei care sunteți antreprenori trebuie să plătiți 14.712 lei pe an, adică taxele dintr-un salariu minim

G4Media ian. 10, 2023 0 comentarii
calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR, a criticat marți noile taxe și impozite introduse de guvernul Ciucă pentru microîntreprinderi și a spus că impactul acestor modificări fiscale va duce la închiderea unor firme sau trecerea activității ”la negru”.

”Tot mai mulți antreprenori încep să realizeze ce dezastru a făcut guvernul cu microîntreprinderile. De la 1 ianuarie, nu doar că a scăzut limita de cifră de afaceri, dar toți cei care sunteți antreprenori trebuie să plătiți 14.712 lei pe an (taxele dintr-un salariu minim). Chiar dacă aveți clienți sau nu. Nu contează. Sunteți buni de plată. Și nu doar atât, dar nu mai aveți voie să dețineți nici mai mult de 3 microîntreprinderi”, a scris Năsui pe facebook.

”Așa a vrut clasa politică. Nu de alta, dar ei nu au avut niciodată afaceri. Singurele lor afaceri sunt cu firme pe PNDL, Anghel Saligny, etc. Ei au fost doar pe partea de încasare a taxelor, nu pe partea de plată. Doar nu credeați că sinecurile, furtișagurile și pensiile speciale se plătesc singure”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

El susține că există trei reacții ale antreprenorilor:

1) Unii oameni vor închide întreprinderea și vor trece la negru total.
2) Alții, dacă au mai mult de 3 microîntreprinderi, va trebui să își găsească rude sau prieteni apropiați ca să își transfere acțiunile și să nu aibă peste 3.
3) Pentru cei care ajung pe impozitul pe profit, reîncepe practica punerii oricărei cheltuieli pe firmă. Vor strânge facturi și bonuri pentru orice. Nu contează, hârtii să fie. Oricum atunci când vine ANAF-ul în control le va da jos din cheltuieli. „Știm noi că asta nu e cheltuială a firmei” și nu prea au ce să-i facă. Pot să dea în judecată și în 3 ani poate să câștige procesul. Dar aici e un mare poate. Și chiar dacă toate cheltuielile sunt în regulă, ANAF-ul tot va da jos din ele. Chiar și dacă dau șpagă vor da jos din ele, dar mai puțin. De ce? Pentru că bate la ochi să se ducă în control și să nu găsească chiar nicio cheltuială nedeductibilă.

”De ce a făcut guvernul asta? Pentru că clasa politică vrea mai mulți bani la stat. Până la urmă și ei și funcționarii trăiesc din taxe și impozite. Ce este de neînțeles este de ce au ales să distrugă regimul microîntreprinderilor. Puteau doar să crească cota de impozitare și ar fi luat mai mulți bani. În felul acesta mențineau un sistem simplu, clar și nebirocratic de impozitare. Plătești la cât vinzi. Vinzi de 100, plătești impozite la 100. Fără discuții despre deduceri, cheltuieli deductibile, colecții de bonuri, facturi, chitanțe. Era și contabilitatea ușoară. Controlul ANAF clar și ușor. Câștiga chiar și statul mai mulți bani. Dar în prostia lor au făcut rău la toată lumea. Nici ei nu vor lua la fel de mulți bani. Și românii vor fi forțați să meargă la negru sau să facă tot felul de tertipuri ca să poată supraviețui”, a mai spus Năsui.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *