Nicolae Ciucă: Ordonanţa cu reducerile de cheltuieli intră vineri în şedinţa de Guvern

G4Media mai 10, 2023 2 comentarii
bani lei bancnote Sursa foto Economedia Ilona Andrei (6)

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că ordonanța de urgență ce prevede tăieri de cheltuieli în aparatul bugetar va fi aprobată vineri.

„În ședința de azi a executivului am decis ca ordonanța referitoare la reducerea cheltuielilor publice să fie discutată și aprobată în ședința de guvern de vineri, 12 mai. Acest important proiect de act normativ trebuie să mai stea în consultare publică, pentru a ne asigura că a avut parte de timpul necesar pentru transparența decizională. Este vorba despre reducerea cu 10% a cheltuielilor instituțiilor publice cu bunurile și serviciile. Această chibzuire a banului public nu va afecta investițiile, al căror buget nu se modifică”, a declarat premierul.

Reamintim că tăierile au loc pe fondul încasărilor la buget pe primul trimestru mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de programul asumat de guvern.

Ciucă a mai anunțat că ordonanța prevede că numărul de consilieri din aparatul demnitarilor publici va fi redus la jumătate, iar numărul de mandate în Consiliile de Administrație va fi limitat la două.

De asemenea, angajările în sistemul bugetar vor fi temporar înghețate pe durata acestui an, excepție făcând doar Sănătatea și Educația.

O altă prevedere a ordonanței e legată de introducerea lanțului scurt de aprovizionare, având în vedere faptul că numărul restrâns de intermediari va sprijini producătorii și va asigura consumatorilor un preț mai mic.

De asemenea, guvernul a decis extinderea programului de aprovizionare a școlilor cu produse alimentare de la 3 la 5 zile pe săptămână. În acest mod, preșcolarii și elevii vor avea o masă în unitatea de învățământ, în orice zi din orarul de cursuri. Este vorba despre 1,9 milioane de copii, iar suma alocată este de 17,5 milioane euro.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *