Nicușor Dan anunță o achiziție pentru înlocuirea a 210 km din rețeaua de termoficare / Centrală provizorie gata în ianuarie / „Venim după 12 ani de bătaie de joc în care sistemul a ajuns în pragul colapsului”

Redacția aug. 31, 2021 0 comentarii
BUCURESTI - CONFERINTA - NICUSOR DAN - 15 MAR 2021

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat că în curând va demara achiziția pentru înlocuirea a 210 km din rețeaua de termoficare din București, fiind de asemenea în lucru procedurile pentru o centrală provizorie, care va fi gata probabil în ianuarie. El afirmă că vara aceasta s-au făcut mai multe lucrări de întreținere ale rețelei, în contextul în care „venim după 12 ani de bătaie de joc în care sistemul a ajuns în pragul colapsului”.

Principalele declarații:

– Pe zona de termie: Venim după 12 ani de bătaie de joc în care sistemul a ajuns în pragul colapsului. Am semnat contractul de finanțare cu Comisia Europeană, de 300 de milioane de euro. Am compensat 320 milioane de lei la sfârșitul anului trecut, datorii pe care le aveam.

– Am reușit să însănătoșim sistemul. Am parcurs pași importanți spre achiziția Elcen. Așteptăm întreg sectorul energetic local pentru ca această achiziție să se petreacă până la sfârșitul acestui an.

– Avem în procedură de achiziție 40 de km împărțiți în 4 loturi. Pentru unul din aceste loturi rezultatele vor veni azi, pentru trei loturi rezultatele vor veni luni și urmează perioada de contestare. Imediat după această achiziție o să începem achiziția pentru cei 210 km, mare parte din bani europeni.

Q: Astăzi e oficial ultima zi de vară. Ce se va întâmpla la iarnă? Cât de pregătit e sistemul și bugetul?

A: Promisiunea a fost că iarna aceasta va fi puțin mai bine decât iarna trecută și asta se va întâmpla. Lucrul nou este că s-au făcut mai multe lucrări de întreținere în această vară. Au fost mai multe întreruperi în cartiere, dar e mai bine vara decât iarna. Și sunt în lucru procedurile pentru centrala provizorie. Așa cum am spus, am luat un sistem în stare de colaps: Cât timp îți ia să te îmbolnăvești atât îți ia să îți revii.

Q: Poate fi gata acea centrală provizorie? Și unde e?

A: În locația CET Titan și care va aduce energie în plus în sistem față de celelalte CET-uri. N-o să fie gata în octombrie, ci probabil în ianuarie.

Q: Ce investiții s-au făcut la rețeauade termoficare și ce lucrări se vor face?

A: Avem compania Energetica care o să finalizeze proiectele începute anii trecuți, Bobocica și zona de Vest, 4-5 km. Mai aveam cei 13 km în zona Ferentari și din cei 40 de km o să vedem după atribuire cât de repede vor reuși să se miște.

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *