Noua propunere a Guvernului pentru Educație: Majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2024 cu 50% din diferența față de noua grilă a noii legi a salarizării unitare, prime de 1.500 lei în octombrie

Carmen Radu iun. 11, 2023 0 comentarii
greva protest educatie profesori

Guvernul a venit duminică cu o nouă propunere față de sindicatele din educație, pentru a pune capăt grevei, a transmis premierul Nicolae Ciucă. Executivul așteaptă un răspuns până luni la ora 10.

Noile propuneri pentru profesori:

  • o nouă ordonanță de urgență, pusă în transparență duminică, ce prevede creștere de 25% a salariilor pentru personalul didactic, cât și personalul didactic auxiliar, începând cu 1 iunie
  • majorare a salariilor cu 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare, de la 1 ianuarie 2024 (față de promisiunea anterioară de 40%)
  • acordarea de sume de formare profesională de 1.500 lei în luna octombrie pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 500 lei pentru personalul nedidactic
  • începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie

Sindicatele din Educație s-au întâlnit duminică cu premierul Ciucă, pentru a da răspunsul cadrelor didactice în privința grevei generale.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria, că mâine este grevă în școli. Mâine, la ora 10, liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor.

„Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât. Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda de la 01/01/2024 45% din diferența dintre salariu din grilă și salariul la 31/12/2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50”, a spus Simion Hăncescu.

Amintim că sâmbătă profesorii și angajații din Educație au respins oferta de vineri, 9 iunie, a Guvernului, făcută în a 12-a zi de grevă generală. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații au decis să respingă ultima propunere a Executivului, cea prin care angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea lege a salarizării.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *