Nu s-a ajuns la un acord privind moneda virtuală europeană, discursul va fi amânat până după alegerile europene / De ce este importantă moneda euro digitală și ce se va întâmpla cu plățile cash

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

„În 2023 am început faza pregătitoare a proiectului euro digital. Această fază a început în noiembrie, după o perioadă fructuoasă de investigații care a durat doi ani, și va pune bazele unei potențiale emiteri a unei monede euro digitală. Un euro digital ar completa numerarul, nu i-ar înlocui. 

Numerarul rămâne cel mai folosit mijloc de plată de către cetățenii zonei euro și o majoritate clară consideră important să existe posibilitatea de a plăti în numerar”, a explicat președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, în Raportul Anual al BCE pentru anul 2023. Însă orice decizie cu privire la moneda digitală va fi luată după alegerile europene din iunie, potrivit Rador Radio România.

De fapt, în Comisia Econ nu s-a ajuns la un acord cu privire la propunerea formulată pe 9 februarie de raportorul CDU, Stefan Berger, aşa că textul nu va ajunge în plenul de săptămâna viitoare și toată discuția va fi reluată abia odată cu preluarea noului Parlament.

Moneda euro digitală este crucială pentru depășirea dependenței Uniunii Europene de platformele externe de plăți internaționale, ceea ce face Europa „vulnerabilă”, de exemplu, într-un scenariu de imposibilitate de a efectua operațiuni „chiar și pentru doar 1 sau 2 zile”. 

Acest instrument ar „stimula în continuare integrarea în piața unică”. Consumatorii l-ar putea folosi la punctele de vânzare, iar comercianții ar trebui să plătească un comision pe care legiuitorii se vor asigura că nu este „mai mare decât mijloacele de plată actuale”, a explicat Piero Cipollone, membru al comitetului executiv al BCE, responsabilul pentru moneda euro digitală și sistemele de plată.

 Vor exista și costuri pentru operatori, dar trebuie să luăm în considerare și ce s-ar întâmpla fără: odată cu dezvoltarea digitalizării, băncile ar pierde cote de activitate din plățile către alți operatori și mai presus de toate și-ar pierde capacitatea de a verifica direct bonitatea clienții lor, a subliniat Cipollone.

La data de 28 iunie 2023, Comisia Europeană a prezentat un proiect de propunere legislativă pentru dezvoltarea monedei euro digitale. 

Scopul legislației este de a se asigura că în viitor, o posibilă monedă digitală poate oferi cetățenilor și întreprinderilor un instrument de plată digital suplimentar care poate fi utilizat în orice țară din zona euro ca formă de bani publici, economici, siguri și rezilienţi. 

Procesul legislativ este încă în desfășurare și în prezent s-a blocat în comisia Ecofin, deoarece nu s-a ajuns la un acord cu privire la propunerea raportorului. Odată ce procesul legislativ va fi finalizat și propunerea Comisiei UE va fi adoptată de către Consiliul și Parlamentul European, decizia finală cu privire la această problemă va reveni BCE. 

Moneda digitală europeană ar fi emisă de Banca Centrală Europeană și de băncile centrale naționale ale statelor membre din zona euro.

Sursa: CORRIERE DELLA SERA / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *