O nouă schemă de ajutor de stat: 300 de milioane de euro pentru investiții în industria prelucrătoare

bani calculator spaga mita euro sursa foto: Unsplash

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un proiect pentru o schemă de ajutor de stat ce are ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, cu un buget de 300 de milioane de euro.

Schema de ajutor de stat are ca principal obiectiv acordarea de granturi pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice în industria prelucrătoare. Aplicarea acesteia se va face în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, plata ajutorului de stat urmând să fie efectuată în perioada 2022-2027, în limita bugetului anual alocat schemei, echivalent în lei al sumei de 150 milioane euro. Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 300 milioane euro, iar numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 20.

Printre cheltuielile eligibile se numără investiţiile în active corporale și necorporale legate de demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente; diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate; schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente; crearea de noi locuri de muncă.

„Venim cu o schemă de ajutor de stat în valoare de 300 milioane de euro, care să relanseze economia în acest sector. Este necesar să acționăm prin susținerea operatorilor economici din România în vederea dezvoltării potențialului de producție pentru materiale/produse/echipamente și servicii necesare pieței, prin asigurarea surselor de finanțare necesare și a capabilităților de producție. Totodată, trebuie să atragem noi investiții și să dezvoltăm noi capabilități de producție în vederea creșterii rezilienței industriei prelucratoare românești și să asigurăm competitivitatea produselor industriale românești pe piețele internaționale. De aceea, Ministerul Economiei propune măsuri de acordare a unor granturi care să stimuleze economia românească din perspectiva dezvoltării lanțurilor valorice”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Proiectul este în consultare publică pe site-ul instuției.

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *