O sută de investitori instituţionali cer Airbus despăgubiri de 300 de milioane de euro, într-un proces colectiv în Olanda

Airbus, avion, aeronava

O sută de investitori instituţionali au intentat o acţiune colectivă împotriva Airbus într-un tribunal olandez, spunând că au suportat daune de cel puţin 300 de milioane de euro ca urmare a unui comportament incorect al companiei, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Procesul, intentat de Fundaţia pentru Compensarea Pierderilor Investitorilor pe 3 ianuarie, la Tribunalul Districtual de la Haga, spune că investitorii au suferit pierderi după ce au cumpărat acţiuni la Airbus SE, care erau supraevaluate, deoarece compania a ascuns informaţii despre corupţia din cadrul acesteia.

În proces au fost date în judecată şi firmele de contabilitate şi audit KMPG şi Ernst & Young.

Un purtător de cuvânt al Airbus, care a dezvăluit că se confruntă cu pretenţii civile în Olanda în raportul său privind veniturile din trimestrul al treilea din 2021, a declarat că Airbus nu va comenta litigiile în curs.

În raportul său financiar, Airbus a spus că are ”temeiuri solide pentru a se apăra împotriva acuzaţiilor”.

KMPG şi Ernst & Young nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Ziarul olandez Het Financieele Dagblad a scris pentru prima dată despre dosarul împotriva Airbus, care are sediul central în Toulouse, Franţa, şi sediul social în oraşul olandez Leiden.

Constructorul de avioane a acceptat în 2020 o amendă de 4 miliarde de dolari într-un acord cu autorităţile franceze, britanice şi americane pentru a soluţiona o investigaţie de trei ani privind luarea de mită şi corupţia din cauza practicilor de vânzare.

”Peste 100 de investitori instituţionali s-au alăturat acum Fundaţiei şi se aşteaptă ca acest număr să crească”, se arată în dosar.

”Prejudiciul suportat de participanţii actuali este de aproximativ 300 de milioane de euro. Pe măsură ce mai mulţi participanţi se alătură, acestă sumă va creşte”, se arată în comunicat.

Procesul olandez solicită reprezentanţilor inculpaţilor să se prezinte la o şedinţă de judecată pe 6 aprilie.

Sursa: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *