OFICIAL Tranzacția dintre Romgaz și ExxonMobil pentru Marea Neagră va fi parafată marți

platforma offshore, gaze marea neagra Imagine: Captură Youtube

Contractul prin care Romgaz achiziționează participația deținută de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun din Marea Neagră va fi semnat marți după-amiază.

Premierul Nicolae Ciucă va participa marți, la ora 16.30, la ceremonia de semnare a contractului, anunță Executivul.

Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 și piața se aștepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.

Un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul a așteptat încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. După ce Romgaz va cumpăra participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

Imagine: Captură Youtube

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *