OMV susține că nu va plăti taxă de solidaritate în România pentru că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri / Grupul va plăti 150 de milioane de euro taxă de solidaritate în Austria / Ce spune ministerul Finanțelor

Redacția ian. 12, 2023 7 comentarii
OMV sigla sursa site oficial

Grupul austriac OMV a anunţat, joi, că se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022.

Potrivit rezultatelor trimestriale anunțate de OMV, „pe baza cifrelor financiare preliminare, ne așteptăm la un impact negativ al taxei de solidaritate de aproximativ 150 de milioane de euro pentru anul 2022. Aceasta va fi plătită în 2023.”

În același raport al evoluției financiare a companiei, OMV Petrom arată că nu va plăti această contribuție în România.

„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, subliniază OMV.

La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

Într-o comunicare către Bursa de la București, SNP Petrom a spus că “pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja catre Bugetul de Stat al Romaniei redevente, impozite suplimentare si alte contributii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adauga aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. In total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezinta aproximativ 60% din profitul brut inainte de impozitare si au crescut de peste 6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent.”

Reacția Ministerului Finanțelor

În replică, ministerul Finanțelor subliniază că transpunerea regulamentului în legislația naționalã vizeazã întregul sector energetic și, în spețã, toate companiile care activeazã în domeniu.

“Conform art. 1, alin. (1) din ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãți desfãșurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor, cu codurile CAEN:
0610 – «Extracția țițeiului»,
0620 – «Extracția gazelor naturale»,
0510 – «Extracția huilei»,
1910 – «Fabricarea produselor de cocserie» și
1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului»

Codurile CAEN și ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiții), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854:

„societãți din Uniune și sedii permanente care desfãșoarã activitãți în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor” înseamnã societãți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționeazã în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (10).

Totodatã, contribuția de solidaritate se datoreazã și de cãtre pãrțile afiliate, potrivit ordonanței Guvernului:

“În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definitã potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile și completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate și care nu desfãșoarã activitãțile prevãzute la alin. (1).”

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

 

 

sursa foto: Site oficial

Comentarii

  • Taxa de solidaritate e una, iar boicotul, altceva.

   Dacă OMV nu se încadrează in condițiile de a plăti taxa majorată, asta nu împiedica cetățenii romani sa aleagă alt furnizor de carburanți.

 1. Eu sper ca veniturile lor in România sa scadă și mai mult, pe măsura ce tot mai mulți romani vor alege alți furnizori de carburanți .

 2. Așa guvernul o ia in manuta pentru că este evidenta intenția acestuia de a subjuga OMVul in urma votului Schengen! Însă juriștii OMV sunt mult mai abili decât nătângii din guvern!

 3. Pai la ce sa va asteptati,ca ,,biata Austrie,,e cu ,,un picior in groapa(recesiunii si nici macar zapada nu au pt ski),asa ca este normal sa(-i)fie ajutati cu ce mai ,,culeg de pa la noi.P.S.Dar bancile austriece de pa la noi,cu cat sunt solidare,ca le merge bine,pe spatele romanilor !!??

 4. E legislatie europeana cu aia 75%, nu a gresit nimic statul, doar ca nu a verificat cum isi obtine Petrom cifra de afaceri. Oricum nu puteau reduce acel 75% pt ca e directiva europeana. Smart Petrom ca a asteptat sa treaca anul ca aia nu pot amenda retroactiv legea/OUG
  Ma astept sa revina ca niste ciobani ce sunt cu o lege speciala sa impoziteze extra Petrom. Interesant ca in loc sa fie constructivi, sa negocieze, ei au ales calea podurile arse …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *