OPEC menține prognoza conform căreia cererea de petrol din 2022 va depăși nivelurile anterioare pandemiei, dar estimează că vor apărea anumite riscuri

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

OPEC și-a menținut prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va depăși în 2022 nivelurile anterioare pandemiei, dar a declarat că invazia Rusiei în Ucraina și evoluțiile din jurul pandemiei de coronavirus reprezintă un risc considerabil, scrie Reuters.

Într-un raport lunar publicat marți, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a menținut prognoza potrivit căreia cererea mondială va crește cu 3,36 milioane de barili pe zi (bpd) în 2022, extinzând astfel redresarea după prăbușirea din 2020.

Războiul din Ucraina a trimis pentru scurt timp petrolul la peste 139 de dolari pe baril în martie, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, agravând presiunile inflaționiste. Blocajele COVID în China, unde o epidemie din Beijing a determinat reluarea testelor în masă, au redus cererea de petrol.

„Privind în perspectivă, evoluțiile geopolitice actuale și desfășurarea incertă a pandemiei spre sfârșitul celei de-a doua jumătăți a anului continuă să reprezinte un risc considerabil pentru revenirea prognozată la nivelurile de dinaintea pandemiei”, a declarat OPEC în raport.

„Este probabil ca presiunile inflaționiste să persiste și rămâne extrem de incert când vor fi rezolvate problemele geopolitice. Cu toate acestea, cererea de petrol este prognozată la niveluri sănătoase în a doua jumătate a acestui an”, transmite instituția.

Raportul estimează că acest consumul mondial să depășească pragul de 100 de milioane de barili pe zi în al treilea trimestru, în conformitate cu previziunile anterioare, și ca media pentru 2022 să ajungă la 100,29 milioane de bpd, cu puțin peste rata de dinaintea pandemiei din 2019.

OPEC și aliații săi care includ Rusia, cunoscuți sub numele de OPEC+, își măresc producția după reducerile record instituite în 2020, în timpul celei mai grave perioade a pandemiei.

Cu toate acestea, OPEC+ a fost sub nivelul creșterilor din cauza subinvestițiilor în câmpurile petroliere ale unor membri OPEC și, mai recent, a pierderilor în producția rusă. Raportul a arătat că producția OPEC a scăzut în luna mai cu 176.000 barili pe zi, la 28,51 milioane barili pe zi

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *