OPEC + vrea să introducă Iranul în grup și să încheie un acord de alianță

Redacția feb. 19, 2022 0 comentarii
sonda petrol titei sursa pexels

Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) va depune eforturi pentru a integra Iranul în acordul său de limitare a aprovizionării cu petrol în cazul în care se ajunge la un acord privind relansarea acordului său nuclear cu puterile mondiale, au declarat surse pentru Reuters.

Un rezultat de succes al discuțiilor ar putea ridica sancțiunile SUA asupra exporturilor Iranului, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, aducând potențial 1,3 milioane de barili pe zi de petrol iranian înapoi pe piață.

Datorită impactului sancțiunilor asupra exporturilor sale, Iranul este scutit de acordul existent între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați, cunoscut sub numele de OPEC+, pentru a limita furnizarea de petrol. Deși această scutire permite Iranului să sporească producția, OPEC+ ar încerca în cele din urmă să aducă Iranul în acord.

„Este foarte probabil ca OPEC să adapteze Iranul la acord, deoarece nu există altă opțiune”, a spus o sursă OPEC+.

Potrivit sursei, Iranul va încerca mai întâi să-și restabilească producția pierdută, dar probabil că, după discuțiile cu OPEC+, va fi de acord cu o cotă. Iranul este unul dintre cei cinci membri fondatori ai OPEC.

Iranul pompează aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi, cu aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi mai puțin decât în ​​2018, când fostul președinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear și a reimpus sancțiuni, reducând drastic veniturile petroliere ale Teheranului.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *