„Ordonanța austerității” a trecut tacit de Senat / Cseke Attila (UDMR): Investițiile vor rămâne neterminate, banii publici deja investiți vor fi irosiți, iar țara rămâne un mare șantier

G4Media nov. 21, 2023 0 comentarii
bani, lei, finante, bancnote, euro

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, acuză coaliția de guvernare că nu a vrut dezbatere pe OUG 90, „actul normativ care a oprit dezvoltarea localităților”, astfel că ordonanța austerității a trecut prin adoptare tacită de Senat.

„Investițiile finanțate din bani publici vor rămâne neterminate, banii publici deja investiți vor fi irosiți, iar țara rămâne un mare șantier. Autoritățile locale rămân în continuare blocate cu investițiile, deși, în unele cazuri, au fonduri disponibile pentru finalizarea acestora”, a spus fostul ministru al Dezvoltării, potrivit unui comunicat UDMR remis presei marți.

Acesta precizează că, potrivit prevederilor OUG 90, indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administrația publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autoritățile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral.

„Totodată OUG 90 contravine principiilor descentralizării, blochează plățile investițiilor publice, conduce la falimentul firmelor de construcții și încurajează plecarea din țară a forței de muncă. Totodată, interzice semnarea viitoarelor contracte în urma licitațiilor publice câștigate legal. Asta înseamnă că statul și autoritățile publice locale ar putea pierde procese și ar putea plăti amenzi din bani publici. România, sau orice țară care are probleme legate de buget, nu își poate permite astfel de consecințe dacă speră la redresare fiscală”, a subliniat Cseke Attila.

Modificările propuse vor fi susținute de UDMR și în camera decizională, Camera Deputaților.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *