OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane lei în primul semestru din 2023

OTP Bank Foto: OTP Bank - Fotografie oficială

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane lei în primul semestru al anului 2023, susţinut de o creştere a profitului operaţional şi costuri de risc de credit pozitive, a anunţat joi banca, transmite Agerpres.

Conform sursei citate, profitul operaţional înregistrat în primele şase luni a fost de 120 milioane lei, în creştere cu 39% faţă de acelaşi interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% faţă de anul trecut, iar comisioanele nete au sporit cu 16%.

Totodată, cheltuielile operaţionale au urcat cu 6%, cu o rată de creştere mai mică decât rata inflaţiei datorită avansului moderat al cheltuielilor administrative de 2%, în timp ce costurile cu amortizarea au scăzut cu 8%.

De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaţionale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuţiei pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare. Potrivit băncii, în al doilea trimestru, o parte din această sumă a fost reversată, ceea ce a îmbunătăţit în general dinamica costurilor.

„Performanţa din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii, subliniind angajamentul nostru pentru progres, servicii optime pentru clienţi, şi pentru obiectivul local de afaceri. Am făcut paşi semnificativi în procesul local de consolidare, iar afacerile continuă pe traiectoria stabilită chiar şi în timpul potenţialului proces de vânzare recent demarat.
Suntem încântaţi să raportăm rezultate excelente pentru principalele linii de afaceri şi indicatori financiari, un efort colectiv reflectat şi în premiul acordat de către Global Finance, care ne-a selectat recent drept cea mai bună bancă din România, având în vedere performanţa financiară excelentă a băncii şi dezvoltarea semnificativă în sectorul bancar românesc”, a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Pe de altă parte, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39%, ajungând la un total de 436 milioane lei. Îmbunătăţirea a fost determinată în principal de creşterea cu un punct procentual a marjei nete de dobândă, precizează banca.

„În primele şase luni, costul total al riscului s-a îmbunătăţit semnificativ, având în vedere vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de recuperări creanţe neperformante. În acelaşi timp, un alt motiv important pentru această îmbunătăţire a fost eliberarea de provizioane pentru deprecierea creditelor, ca urmare a revizuirii aşteptărilor macroeconomice”, se mai spune în comunicat.

Totodată, volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în prima jumătate a anului. “Creşterea înregistrată în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru din 2023 a fost de 1%. Acest lucru a fost determinat în mare parte de creşterea creditării Corporate, în timp ce volumul creditelor de Retail s-a redus”, susţin reprezentanţii băncii.

Potrivit sursei citate, volumul depozitelor a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, după un avans cu 3% al depozitelor din zona Corporate, în timp ce depozitele de Retail au rămas stabile.

„Comparând prima jumătate a anului 2023 cu acelaşi interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 17%, determinate de un avans de 26% pe segmentul de Retail. Raportul net credite/depozite a scăzut la 115% (-22 pp)”, se precizează în comunicat.

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,5 miliarde lei, în scădere cu 1% faţă de nivelul consemnat în luna iunie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,16% (+1,14 pp de la an la an), impactată de diminuarea volumului de active ponderate la risc.

În primele şase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 284 miliarde forinţi (3.678 milioane lei) în timp ce profitul consolidat a fost de 382 miliarde forinţi (4.948 milioane lei).

Foto: OTP Bank - Fotografie oficială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *