Pandora Papers. Doi politicieni români, menționați în cea mai mare scurgere de date despre cum își ascund averile bogații planetei

frank timis Foto: Frank Timiș

Doi politicieni români sunt implicați în scandalul Pandora Papers, cea mai nouă și mai mare scurgere de date despre averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor, politicienilor și miliardarilor lumii. Investigația nu publică momentan numele românilor.

În setul de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente conțin cuvântul România, dar asta nu înseamnă că acestea sunt singurele care au legătură cu țara noastră, scrie Rise Project.

Asta pentru că jurisdicțiile offshore au fost folosite ca pe niște păpuși matrioșka: companii din România sunt deținute de alte companii din România, care, la rândul lor, sunt deținute de companii offshore și care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore.

Cetățenii români au apelat la serviciile celor care înființează companii în jurisdicții opace din diverse motive. De exemplu, documentele din Pandora Papers fac referire la miliardarul Frank Timiș care a apărut și în Panama Papers și care a fost implicat în afacerea Roșia Montană.

Noile documente arată și cum un fost membru al Parlamentului a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția, iar un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care, la rândul lor, dețin companii în Cipru.

Citește și:

Pandora Papers: Mai mulţi lideri de stat, printre care și premierul Cehiei, acuzaţi de evaziune fiscală de o anchetă a jurnaliştilor de investigaţie

Foto: Frank Timiș

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *