Panică pe piețele financiare. Șeful Moderna a avertizat că e puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron

vaccin

Producătorul de medicamente Moderna a declanșat marți noi semnale de alarmă pe piețele financiare, în timp ce șeful companiei a avertizat că este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron precum au fost împotriva versiunii Delta.

Contractele futures pe țiței au pierdut mai mult de un dolar, moneda australiană a atins minimul de un an, iar Nikkei a renunțat la câștiguri, deoarece comentariile lui Stéphane Bancel au provocat temeri că rezistența la vaccin ar putea duce la mai multe îmbolnăviri și spitalizări, prelungind pandemia, scrie Reuters.

„Nu există, cred, o lume în care (eficacitatea) să fie la același nivel… pe care l-am avut cu Delta”, a declarat CEO-ul Moderna Bancel pentru Financial Times într-un interviu.

„Cred că va fi o scădere materială. Pur și simplu nu știu cât de mult pentru că trebuie să așteptăm date. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit…” spun că „nu va fi bine”, a spus Bancel.

Omicron – despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că prezintă un risc „foarte mare” de creștere a infecțiilor – a declanșat o alarmă globală, închiderile de frontieră aruncând umbră asupra redresării economice în curs de dezvoltare după o pandemie de doi ani.

Vestea apariției sale a șters vineri aproximativ 2 trilioane de dolari din valoarea acțiunilor globale, deși un oarecare calm a fost restabilit săptămâna aceasta, deoarece investitorii așteptau mai multe date despre caracteristicile Omicron.

Remarcile președintelui Joe Biden că Statele Unite nu vor restabili blocajele au ajutat, de asemenea, la calmarea piețelor înainte ca comentariile șefului Moderna să sperie investitorii.

Biden a cerut o vaccinare mai largă, în timp ce Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA le-au îndemnat pe toți cei cu vârsta de 18 ani și peste să facă o vaccinare de rapel. Și Marea Britanie și-a extins programul de amplificare a COVID-19 pe fondul temerilor de Omicron.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *