Parlamentarii USR au depus un proiect care elimină toate plafoanele la plata în numerar

portofel, bani, cash, buzunar. sursa: pixabay.com

Reprezentanţii USR au transmis că parlamentari ai formaţiunii au depus în Legislativ un proiect de lege care asigură dreptul de a plăti cu numerar pe teritoriul României. Partidul critică limitarea plăţilor cu bani cash de către majoritatea PSD şi PNL şi a depus un proiect de lege şi precizează că proiectul USR elimină toate plafoanele la plata în numerar, inclusiv pe cele din prezent, scrie News.ro.

Proiectul de lege complet poate fi accesat AICI.

„Aberaţia limitării numerarului trebuie să dispară! Limitarea plăţilor cu numerar pentru români impune costuri suplimentare şi drumuri inutile pentru a face plăţi. Pentru antreprenori, costurile cu comisioanele vor creşte cu 1-2% la depunerea banilor în bancă la ghişeu. La fel şi pentru plăţile prin POS. Şi toate acestea pentru ce? Pentru combaterea evaziunii? Aveam printre cele mai mari evaziuni din Europa şi totodată printre cele mai scăzute limite la plată cu numerar chiar şi înaintea noilor restricţii. Este o minciună că e pentru combaterea evaziunii, totul este pentru ei şi pentru a controla mai mult portofelele românilor”, a explicat deputata USR Cristina Prună, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Limitarea plăţilor cash afectează negativ întreaga economie, România fiind printre singurele cinci ţări din Europa cu limite mai mici de 3.000 de euro la plăţile cash şi printre singurele 15 ţări cu limite la plata cash, mai indică sursa citată.

„Plăţile în numerar trebuie să fie legale. Dacă se poate în Germania, Anglia, Suedia, Irlanda, Polonia, Austria, Finlanda şi multe altele ţări, de ce nu s-ar putea şi în România? Statul nu ar trebui să oblige pe nimeni să lucreze nici cu card, nici cu numerar. Să lucreze în ce îşi doresc comercianţii români şi clienţii lor. Ţările iubitoare de libertate nu limitează plăţile în numerar. Doar ţările precum China comunistă care folosesc banii ca mijloc de control al populaţiei. Din China s-au inspirat şi Marcel Ciolacu, PSD şi PNL, atunci când au impus cea mai draconică limitare a numerarului din UE”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, conform sursei menţionate.

Proiectul depus de USR oferă oamenilor mai multe opţiuni pentru gestionarea banilor lor. În plus, permite tuturor cetăţenilor, inclusiv celor cu acces limitat la serviciile bancare sau digitale, să participe la economie.

Şeful Executivului Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că în prima şedinţă de Guvern, va revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor, privind limitarea cash-ului, astfel că toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii – plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Premierul a transmis şi un mesaj pentru evazioniştii care au profitat de această discuţie din spaţiul public, arătând că va veni peste ei şi îi va scoate din vămi, din birourile instituţiilor statului, de peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *