Partajarea parolelor Netflix poate fi ilegală, spune guvernul britanic / Netflix nu a indicat că va lua măsuri legale în astfel de cazuri

netflix, tv Sursa foto: Pexels

Partajarea parolelor pentru serviciile de streaming online, cum ar fi Netflix, este împotriva legii, potrivit unei agenții guvernamentale britanice.

Oficiul pentru Proprietate Intelectuală (IPO) a declarat că această practică încalcă legea drepturilor de autor, scrie BBC.

În Marea Britanie, este obișnuit ca persoanele care nu locuiesc împreună să își partajeze parolele pentru serviciile de streaming, în ciuda faptului că acest lucru contravine contractelor. Netflix nu a indicat niciodată că va lua măsuri legale în astfel de cazuri.

Un purtător de cuvânt al IPO a declarat că partajarea parolelor este atât o problemă de natură penală, cât și civilă.

“Există o serie de dispoziții de drept penal și civil care pot fi aplicabile în cazul partajării parolelor, în cazul în care intenția este de a permite unui utilizator să acceseze opere protejate de drepturi de autor fără plată”, a declarat acesta.

“În cazul în care aceste dispoziții sunt prevăzute în dreptul civil, ar fi de competența furnizorului de servicii să ia măsuri prin intermediul instanțelor, dacă este necesar.”

Nu există nicio dovadă care să sugereze că vreunul dintre principalii operatori de streaming video din Marea Britanie ar face acest lucru.

Netflix a declarat că dorește să “faciliteze” persoanelor care împrumută conturile altora crearea propriilor conturi, să își transfere profilul într-un cont nou, precum și să creeze “subconturi” pentru ca oamenii să plătească suplimentar pentru familie sau prieteni.

Compania a precizat că va începe să implementeze aceste caracteristici “pe scară mai largă” la începutul anului 2023.

BBC a contactat, de asemenea, operatorii de servicii de streaming Amazon și Disney pentru comentarii.

Dimensiunea problemei

Firma de cercetare Digital i estimează că aproximativ un sfert dintre abonații Netflix din Marea Britanie – circa patru milioane – își partajează parolele.

În luna mai, secretarul pentru cultură de atunci, Nadine Dorries, a dezvăluit că ea a fost una dintre persoanele care împart un cont.

“Mama mea are acces la contul meu, copiii au. Eu am Netflix, dar există alte patru persoane care pot folosi contul meu de Netflix în diferite părți ale țării”, a declarat ea în fața Comisiei pentru afaceri digitale, cultură, media și sport.

Atunci când Netflix a crescut în Marea Britanie, serviciul de streaming a glumit într-un tweet despre faptul că partajarea parolelor este ceva obișnuit între prieteni și familie.

De atunci, creșterea numărului de utilizatori a stagnat, iar Netflix a încercat să ia măsuri împotriva acestei practici, care contravine condițiilor sale- dar nu a luat niciodată măsuri legale.

În schimb, a introdus noi niveluri de preț pentru a face serviciul să pară mai atractiv, cum ar fi prețul de 4,99 lire sterline cu suport publicitar, introdus în Marea Britanie în noiembrie.

Acțiuni penale

O parte interesantă a răspunsului IPO este referirea la dreptul penal – sugerând că, teoretic, oamenii ar putea fi urmăriți penal de către Crown Prosecution Service (CPS) pentru partajarea parolelor.

CPS nu a exclus această posibilitate.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru BBC: “Orice decizie de a acuza pe cineva pentru partajarea parolelor pentru serviciile de streaming ar fi analizată de la caz la caz, cu luarea în considerare a contextului individual și a faptelor din fiecare caz.

“La fel ca în cazul tuturor cazurilor, dacă acestea sunt trimise la CPS de către un anchetator pentru o decizie de acuzare, datoria noastră este de a iniția urmăriri penale atunci când există suficiente dovezi pentru a face acest lucru și atunci când o urmărire penală este necesară în interesul public.”

Cu alte cuvinte, înainte ca CPS să poată acționa, ar trebui să existe mai întâi o anchetă a poliției.

Nu există nicio dovadă care să sugereze că vreo forță de poliție din Marea Britanie ar deschide o anchetă împotriva cuiva pentru că și-a partajat parola la un serviciu de streaming.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *