Pentagonul denunță companiile chineze despre care spune că ajută armata Beijingului/ China a calificat măsura drept un abuz de putere de stat

sua, statele unite, steag, drapel, china, beijing, tehnologie, inteligenta artificiala, AI, IA, semiconductori, chipuri, cipuri

Statele Unite au adăugat mai mult de zece companii chineze pe o listă creată de Departamentul Apărării pentru a evidenția firmele despre care se spune că ar colabora cu armata de la Beijing, ca parte a unui efort mai amplu de a împiedica tehnologia americană să ajute China, scrie Reuters.

Noile adăugiri pe listă, raportate pentru prima dată de Reuters, au fost postate pe site-ul Departamentului Apărării și includ producătorul de cipuri de memorie YMTC, compania de inteligență artificială Megvii, producătorul Hesai Technology și compania de tehnologie NetPosa.

Pe fondul legăturilor tensionate dintre cele mai mari două economii ale lumii, lista actualizată este una dintre numeroasele acțiuni pe care Washingtonul le-a întreprins în ultimii ani pentru a evidenția și restricționa companiile chineze despre care spune că ar putea consolida armata Beijingului.

China s-a opus acestei măsuri și a calificat-o drept un abuz de putere de stat, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, adăugând că aceasta contravine “presupusului angajament al SUA față de concurența pe piață și comerțul internațional echitabil”.

Ministerul de Externe al Chinei a îndemnat Statele Unite să “rectifice imediat practicile discriminatorii de mai sus” și să ofere firmelor chineze “un mediu echitabil, corect și nediscriminatoriu” în care să opereze.

“(Acest lucru) încalcă principiile concurenței pe piață și regulile economice și comerciale internaționale pe care le-a susținut întotdeauna și subminează încrederea întreprinderilor străine în a investi și a opera în Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin în cadrul unei ședințe periodice de informare joi.

Hesai Group a precizat că nu vinde produse către nicio armată din nicio țară și că nu are legături cu nicio armată. Compania s-a declarat dezamăgită de faptul că a fost adăugată pe listă.

YMTC, și Megvii nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Deși includerea pe listă nu implică interdicții imediate, aceasta poate fi o lovitură pentru reputația companiilor desemnate și reprezintă un avertisment dur pentru entitățile și companiile americane cu privire la riscurile de a face afaceri cu acestea. De asemenea, ar putea spori presiunea asupra Departamentului Trezoreriei pentru a sancționa companiile respective.

În plus, Legea de autorizare a apărării naționale din 2024 interzice Departamentului Apărării ca în anii următori să încheie contracte cu oricare dintre companiile desemnate.

“Lista 1260H actualizată a Departamentului Apărării subliniază angajamentul de neclintit al Chinei față de strategia sa de fuziune militară-civilă”, a declarat Craig Singleton, cercetător senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

“A fi inclus pe lista 1260H prezintă riscuri majore de reputație pentru companiile chineze”, a adăugat el, menționând că unele firme chineze au încercat să fie eliminate de pe listă.

Printre alte firme adăugate se numără China Three Gorges Corp, China Construction Technology Co și Yitu Network Technology, precum și companiile cotate la bursă Chengdu JOUAV Automation Tech, Chengdu M&S Electronics Technology, Guizhou Aviation Technical Development și ShenZhen Consys Science & Technology.

Acestea se alătură companiei de aviație AVIC, BGI Genomics Co, China Mobile, companiei energetice CNOOC și China Railway Construction Corp, care au fost listate anterior.

Separat, miercuri, oficiali americani de rang înalt, inclusiv directorul FBI, Christopher Wray, au avertizat că hackerii care au legături cu guvernul chinez se pregătesc să provoace “daune reale”, vizând infrastructura critică a SUA, cum ar fi stațiile de tratare a apei, rețeaua electrică, conductele de petrol și gaze naturale și centrele de transport.

Sursa foto: © Hakule | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *