Penuria de ouă din Marea Britanie va dura și după Crăciun, avertizează industria de profil

Redacția nov. 19, 2022 0 comentarii
oua

Penuria de ouă și raționalizarea în Maria Britanie ar putea dura până după Crăciun, în timp ce industria avicolă se confruntă cu o spirală a costurilor și cu cel mai grav atac de gripă aviară din istorie, atrage atenția Asociația britanică a producătorilor de ouă free-range (BFREPA), citată de The Guardian.

Lidl limitează clienții la trei cutii de ouă fiecare, în timp ce Asda limitează achizițiile la două cutii per cumpărător. Tesco ia în considerare, de asemenea, raționalizarea ouălor, după ce gripa aviară a dus la penurie pe rafturile unor supermarketuri. Alte supermarketuri se aprovizionează cu ouă din străinătate, inclusiv din Italia.

BFREPA susține că penuria de ouă este, de asemenea, rezultatul faptului că retailerii nu plătesc un „preț sustenabil” fermierilor, ale căror costuri cu hrana găinilor au crescut cu cel puțin 50% de la invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce facturile la combustibil au crescut cu 40%.

„Este foarte greu de prezis, dar cu siguranță putem vedea că penuria va dura până după Crăciun”, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că o treime dintre membrii săi au redus producția sau au părăsit industria pentru că nu reușesc să își acopere costurile.

Andrew Opie, directorul pentru alimente și sustenabilitate al British Retail Consortium, a declarat: „Supermarketurile își procură marea majoritate a alimentelor din Marea Britanie și știu că trebuie să plătească un preț sustenabil crescătorilor de ouă, dar sunt constrânse de cât de mult cost suplimentar pot transfera consumatorilor în timpul unei crize a costului vieții.”

Ultimul focar de gripă aviară, care durează de peste un an, a stârnit temeri privind o criză pe termen lung care se pregătește în industria avicolă și a ouălor din Marea Britanie și că păsările vor rămâne blocate în interior pentru perioade lungi de timp în fiecare an – o amenințare serioasă pentru producția de păsări crescute în aer liber.

Producătorii de ouă și păsări de curte crescute în aer liber au fost nevoiți să își aducă animalele în interior începând cu 7 noiembrie și să le țină departe de păsările sălbatice pentru a reduce răspândirea virusului extrem de contagios. Este al patrulea ordin de adăpostire de acest tip emis de guvern, după ce ordine similare au fost emise în 2017, 2020 și 2021 și au durat până la 22 de săptămâni.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *