Peste 11.000 de locuri de muncă în evidențele ANOFM. 4.000 sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare ori gimnaziale

fabrica, textile, angajati, muncitori

 

La nivel național sunt în această perioadă 11.510 locuri de muncă vacante, conform evidenţelor de început de lună ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Peste o treime dintre acestea sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare sau gimnaziale.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor (671), lucrători comercial (632), muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (553). Sunt locuri de muncă și pentru șoferi de autocamion/mașină de mare tonaj, agenți  de securitate, confecționer-asamblor articole din textile.

Din cele 11.510 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 880 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (grefier, inginer în diferite domenii de activitate, inspector coordonator asigurări etc.), 3.254 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial, casier, agent servicii client, agent de securitate, confecționer-asamblor articole din textile etc.), 3.299 pentru persoanele cu studii profesionale (operator confecționer industrial îmbrăcăminte, șofer autocamion/mașină de mare tonaj, lăcătuș mecanic, fierar betonist, muncitor
necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet etc.), restul de 4.077 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, manipulant mărfuri, muncitor necalificat în industria confecțiilor, curier etc.).

Locuri de muncă în Europa

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 66 locuri de muncă vacante. Cele mai multe sunt în Norvegia: 42 locuri de muncă pentru instalatori, mecanici, medici zidari, vopsitori auto, tinichigii. Mai sunt locuri de muncă în Germania, Danemarca, Olanda, Malta, Italia, Polonia.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.