Peste o mie de persoane au suferit accidente de muncă, în primul trimestru din 2023

Ministerul Muncii InquamPhotos Alexandru Busca sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Un număr de 1.068 persoane au suferit accidente de muncă în primul trimestru al acestui an, cu 153 mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, dintre care 4 şi-au pierdut viaţa, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), scrie Agerpres.

Sectoarele economiei naţionale în care s-au produs cele mai multe accidente de muncă în primul trimestru din 2023 au fost comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor (82 de accidentaţi, reprezentând 7,7% din totalul accidentaţilor din economia naţională), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (57 de accidentaţi; 5,3% din total), activităţi referitoare la sănătatea umană (45 de accidentaţi; 5% din total), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii (49 de accidentaţi; 4,6% din total), industria alimentară (49 de accidentaţi; 4,6% din total).

Accidente de muncă mortale s-au produs în industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, silvicultură şi exploatare forestieră, lucrări de geniu civil şi activitate nedeclarată.

Un număr mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în Bucureşti – 221 accidentaţi (20,7% din totalul accidentaţilor pe ţară) şi în judeţele Braşov – 73 accidentaţi (6,8% din total), Timiş – 48 accidentaţi (4,5% din total), Maramureş şi Prahova – câte 45 accidentaţi, respectiv 4,2% din total.

Accidentaţii mortal în muncă s-au înregistrat în judeţele Alba, Bacău, Giurgiu şi Maramureş.

Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 29,5%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, care au ponderea de 31,5% din totalul persoanelor accidentate pe primele 3 luni ale anului 2023.

În ceea ce priveşte vechimea la locul de muncă, 69,6%, adică 743 persoane din totalul accidentaţilor, sunt lucrători cu vechime de până la 5 ani, 18,4%, adică 197 persoane accidentate, au vechime la locul de muncă între 1-3 ani, iar cei din grupa de vechime 5-10 de ani, în număr de 145 persoane, reprezintă 13,6% din totalul accidentaţilor.

Potrivit MMSS, ocupaţia cea mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor accidentate în muncă este cea de manipulant mărfuri. Numărul lor este de 47, reprezentând 4,4% din totalul persoanelor accidentate. Din totalul de 47 de accidentaţi, 91,5% sunt lucrători cu o vechime la locul de muncă de până la 5 ani. A doua ocupaţie cu pondere mare pe economie (3,5% – 37 accidentaţi) este cea de lucrător comercial.

Din cei 37 accidentaţi, 89,2% au o vechime la locul de muncă de până la 5 ani. O altă ocupaţie cu pondere mare pe economie (3,4% – 36 accidentaţi) este cea de muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor. Dintre cei 36 accidentaţi, 80,5% au o vechime la locul de muncă de până la 5 ani.

 

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *