Peste un milion de turiști români au vizitat Grecia în acest an, dublu față de anul trecut, arată Organizația Elenă de Turism

Redacția dec. 8, 2022 0 comentarii
grecia, vacanta, turism, santorini

Numărul turiştilor români care au vizitat Grecia în acest an a depăşit cifra de un milion, dublu faţă de sezonul precedent, a declarat directorul Organizaţiei Elene de Turism (EOT) la Bucureşti, Georgios Stafylakis, conform Agerpres,

„Nu avem cifrele finale, este prea devreme, de obicei le primim la sfârşitul anului. Dar acest an este primul normal după perioada pandemică. Foarte mulţi români au vizitat Grecia. Estimăm că cifra este de peste un milion de turişti din România. Sigur sunt peste un milion. Nici nu contează numărul precis. Faţă de 2021 cifrele s-au dublat”, a declarat oficialul grec.

El a precizat însă că o cifră normală a turiştilor veniţi din ţările balcanice este în jur de 1,5 milioane: “Din zona Balcanilor, cifra normală a turiştilor este în jurul a 1,5 milioane de turişti, în fiecare an, din fiecare ţară. Fie că vorbim despre Bulgaria, Serbia sau România”.

Una dintre problemele întâmpinate în acest sezon a fost legată de faptul că oamenii s-au decis târziu să plece în concediu din cauza incertitudinii provocate de războiul din Ucraina.

“Principala problemă a acestui an, în toate ţările din Balcani, a fost legată de situaţia din Ucraina. Pentru că în toate ţările din Balcani sezonul de concedii a început târziu din cauza acestei situaţii. Oamenilor le-a fost teamă, au vrut să aştepte să vadă ce se întâmplă, ce perspective sunt. Şi este normal, e o reacţie normală. Şi pentru greci a fost la fel. Ei s-au hotărât să plece în vacanţă foarte târziu, au luat o decizie abia în iunie, pe când în mod normal avem avem turişti care vin în Grecia încă din aprilie, pentru Paşte. Aşadar a fost o întârziere din toate ţările, nu doar din România. Asta a influenţat şi cifrele, pentru că unii oameni nu au mai plecat în concediu. În plus, este foarte greu să găseşti un preţ foarte bun atunci când te hotărăşti târziu, şi uneori nu găseşti cazare. Am avut acest fenomen, cu oameni care căutau în iulie hotel şi nu au găsit”, a completat Georgios Stafylakis.

Întrebat dacă preţurile de anul viitor vor fi puternic influenţate de criza economică, Stafylakis şi-a exprimat speranţa că turiştii vor putea găsi în Grecia cazare în limite rezonabile.

“Preţurile peste tot în Europa, în toate destinaţiile, au crescut. În Grecia am reuşit să menţinem preţurile în limite rezonabile. Facem în continuare multe eforturi, vorbim cu hotelierii, şi anul viitor cred că oamenii vor găsi preţuri pentru toate bugetele. Oamenii vor putea găsi o cameră decentă de hotel chiar şi cu un buget redus. Cred în asta pentru că Grecia are toate nivelurile de cazare, două, trei, patru sau cinci stele, dar şi hoteluri de lux”, a mai spus reprezentantul EOT.

Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *