Petrom, ieftinire semnificativă a motorinei, cea mai mare din acest an / Este prima reducere de preț după intrarea în vigoare a embargoului privind produsele petroliere rusești

Redacția feb. 7, 2023 0 comentarii
Petrom 07 februarie 2023

Liderul pieței carburanților din România a ieftinit marți motorina standard cu 10 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor. Reducerea de preț este cea mai mare din acest an, după ce până acum scăderile au fost de cel mult 5 bani pe litru. De asemenea, ieftinirea este prima aplicată de Petrom după intrarea în vigoare, duminică 5 februarie, a embargoului privind produsele petroliere rusești. 

Potrivit ministerului Energiei, aproximativ 63% din importurile de motorină ale României provin din Rusia  sau tranzitează Rusia. Consumul mediu anual din România de combustibili pentru transport (benzină, motorină, carburanţi pentru aviație) se situează la un nivel de cca. 7,3 mil. tone/an, din care ponderea cea mai mare este deținută de consumul de motorină, cu o valoare medie anuală de cca. 5.9 mil. tone/an (benzina – cca. 1,3 mil. tone/an).  Două treimi din motorina consumată în România sunt produse în cele trei rafinării din țară, Petrobrazi, Petrotel și Petromidia, iar restul este importat. 

Petrom a mai ieftinit motorina standard și sâmbătă, 4 februarie, cu 5 bani pe litru. După aceste reduceri de preț, potrivit peco-online.ro, un litru de motorină costă la stațiile Petrom din Capitală, între 7,47 lei și 7,50 lei.

În cazul benzinei standard, prețurile de la stațiile Petrom din Capitală sunt cuprinse între 6,49 lei și 6,55 lei pe litru. 

Luni, după intrarea în vigoarea a embargoului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare.

„România aplică embargoul asupra produselor petroliere provenite din Rusia, conform pachetului european de sancţiuni împotriva acestei stat agresor al Ucrainei. Ţara noastră nu are motive de îngrijorare cu privire la dispariţia de pe piaţa europeană a marelui exportator energetic de la Răsărit. Ministrul liberal al Energiei Virgil Popescu a avut deja discuţii cu toţi marii importatori care activează în România şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare”, arată o postare de luni pe pagina de Facebook a PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *