Petrom a ieftinit sâmbătă, 4 februarie, motorina cu 5 bani pe litru, arată Monitorul Prețurilor. Măsura vine cu doar o zi înainte să intre în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia. De mâine, nicio țară din Uniunea Europeană nu va mai cumpăra benzină și motorină din Rusia pe cale maritimă.
Potrivit ministerului Energiei, aproximativ 63% din importurile de motorină ale României provin din Rusia sau tranzitează Rusia. Consumul mediu anual din România de combustibili pentru transport (benzină, motorină, carburanţi pentru aviație) se situează la un nivel de cca. 7,3 mil. tone/an, din care ponderea cea mai mare este deținută de consumul de motorină, cu o valoare medie anuală de cca. 5.9 mil. tone/an (benzina – cca. 1,3 mil. tone/an). Două treimi din motorina consumată în România sunt produse în cele trei rafinării din țară, Petrobrazi, Petrotel și Petromidia, iar restul este importat.
Petrom a mai scăzut prețurile carburanților în această săptămână, dar au fost reduceri minore: joi s-a ieftinit benzina cu 1 ban pe litru, iar vineri s-a ieftinit motorina cu doi bani.
După scăderea de preț de sâmbătă, de 5 bani pe litru în cazul motorinei standard, prețurile la stațiile Petrom din Capitală sunt cuprinse între 7,57 lei și 7,60 lei, potrivit peco-online. Măsura ieftinirii este, de obicei urmată la câteva ore sau la o zi distanță și de companiile concurente din piață, adică Lukoil, Rompetrol și MOL. De altfel, Lukoil a scăzut deja prețul motorinei în această dimineață cu 3 bani pe litru.
În cazul benzinei standard, prețurile de la stațiile Petrom din Capitală sunt cuprinse între 6,49 lei și 6,55 lei pe litru.
Comparativ cu luna trecută, potrivit peco-online, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 3,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 10 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1,9%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa astăzi cu 7 lei mai mult decat în urmă cu 30 de zile.
În această perioadă, România se află pe locul al 4-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Malta și Slovenia.
În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 4 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic pret la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta și Slovenia.
Între timp, scad și cotațiile petrolului. Vineri, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,98 dolari, sau cu 2,4%, la 80,19 dolari pe baril.
Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,97 dolari, sau cu 2,6%, la 73,91 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a înregistrat o scădere de 7,4% în această săptămână, în timp ce WTI a coborât cu 7,1%.