Pizza gătită acasă e tot mai scumpă în Italia, din cauza prețului în creștere al ingredientelor / Bloomberg: Indicele Pizza Margherita indică o scumpire de 25% în ianuarie

pizza margherita Sursa foto: Unsplash.com

Costul preparării clasicei pizza Margherita a continuat să crească în ianuarie în Italia, în condițiile în care prețurile brânzei mozzarella și al uleiului de măsline au crescut, iar prețurile energiei electrice rămân ridicate, scrie Bloomberg.

Adunarea ingredientelor pentru pizza și utilizarea energiei pentru a găti mâncarea specifică Italiei a crescut cu 25% în ianuarie față de anul trecut, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele Istat (Institutul Italian de Statistică) și ale Ministerului Economiei de la Roma.

Creșterea prețurilor a încetinit pentru a doua lună, de la un vârf de peste 30% înregistrat în noiembrie.

Indicele Pizza Margherita, așa cum îl denumește Bloomberg, continuă să depășească cu mult rata globală a inflației, care – determinată de energie și alimente – a scăzut la 10,7% luna trecută. Indicele reunește date privind făina, roșiile, brânza mozzarella, uleiul de măsline și consumul de electricitate necesar pentru a găti o pizza cu un cuptor electric de casă.

Costul de cumpărare a unei pizza preparate a crescut cu doar 9,6% pe an, ceea ce face ca mersul la magazin să fie o opțiune mai convenabilă decât pregătirea propriei versiuni.

Costurile componentelor:

  • Făina a crescut cu 20,6% pe an și cu 0,7% de la o lună la alta.
  • Mozzarella a crescut cu 27,6% față de anul precedent și cu 2,0% față de luna anterioară.
  • Roșiile au crescut cu 1,1% față de anul precedent și cu 2,1% de la o lună la alta.
  • Uleiul de măsline a crescut cu 20,5% față de anul precedent și cu 5,4% pe lună.
  • Electricitatea a crescut cu 88,8% față de anul precedent, dar a scăzut cu 12,4% față de luna anterioară.

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *