Plățile efectuate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență au trecut de 150 de miliarde de euro, anunță Comisia Europeană. S-a lansat o hartă interactivă a proiectelor susținute

Redacția apr. 1, 2023 0 comentarii
harta pnrr

După plata de vineri a unei sume de 6 miliarde de euro în favoarea Spaniei, Comisia a acordat până acum peste 150 de miliarde EUR statelor membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), anunță Executivul Comunitar.

Aceasta este o etapă importantă în punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență, instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGenerationEU pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde de euro, transmit reprezentanții CE. Aceștia mai spun că, în puțin peste doi ani de la crearea sa, MRR a stimulat reforme și investiții transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziția verde și cea digitală și sporind reziliența globală a Uniunii.

Ieri, Comisia a lansat o hartă interactivă online care prezintă proiectele sprijinite de MRR și puse în aplicare pe teren de statele membre.

CE menționează că harta va fi actualizată periodic pe măsură ce noi informații devin disponibile. Aceasta permite efectuarea unui „tur virtual” al implementării planurilor naționale de redresare și reziliență ale statelor membre.

Harta oferă o imagine de ansamblu a reformelor și investițiilor selectate sprijinite de MRR, indică poziția lor geografică în statele membre și oferă informații cu privire la situația lor actuală, și anume o scurtă descriere a stadiului implementării, precum și etapele următoare aferente;

Harta oferă acces la informații mai detaliate privind proiectele disponibile pe paginile dedicate țărilor de pe site-ul web al Mecanismului de redresare și reziliență, precum și la alte resurse online, cum ar fi site-urile web ale planurilor naționale de redresare și, dacă sunt disponibile, site-urile web ale proiectelor specifice finanțate prin MRR.

În cadrul MRR, statele membre primesc finanțare după finalizarea cu succes a jaloanelor și a țintelor convenite în prealabil, care corespund diferitelor etape ale punerii în aplicare a reformelor și a investițiilor. Cu toate acestea, includerea unei reforme sau a unei investiții specifice pe hartă nu implică neapărat faptul că statul membru a primit deja finanțare din MRR pentru proiectul respectiv (de exemplu, este posibil ca un stat membru să fi început deja implementarea proiectului cu finanțare națională). De asemenea, harta nu aduce atingere niciunei evaluări viitoare efectuate de Comisie cu privire la îndeplinirea jaloanelor sau a țintelor aferente unui anumit proiect.

Peste 350 de proiecte finanțate din MRR au fost incluse până acum pe hartă

Harta îi va ajuta pe utilizatori să vizualizeze peste 100 de reforme pe care statele membre le-au pus sau le pun în aplicare ca parte a planurilor lor de redresare și reziliență, cum ar fi introducerea de către Spania a unei noi taxe pentru ambalajele din plastic de unică folosință, simplificarea procedurilor de acordare a licențelor pentru instalarea surselor regenerabile de energie în Grecia sau o reformă anticorupție în Croația. Sunt incluse în prezent pe hartă și peste 250 de investiții, cum ar fi lansarea procedurii de achiziții pentru sistemul de transport din Riga (Letonia), introducerea unui abonament forfetar pentru a favoriza transportul public durabil în Austria sau finalizarea lucrărilor pentru regenerarea cartierelor în Slovenia.

Proiectele care figurează pe hartă au fost selectate pe baza stadiului de implementare atins. Harta completează și dezvoltă informațiile puse la dispoziția publicului de către statele membre, care sunt responsabile pentru implementarea și monitorizarea planurilor lor naționale de redresare și reziliență. Punerea în aplicare a MRR este încă în curs, ceea ce înseamnă că unele proiecte care vor primi finanțare prin MRR nu au fost încă definite. Prin urmare, harta nu urmărește să ofere o imagine de ansamblu exhaustivă a proiectelor finanțate prin MRR.

Sursa: Comisia Europeană

Etapele următoare

Harta va fi actualizată periodic, pe măsură ce implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență avansează și pe măsură ce Comisia obține noi informații cu privire la progresul proiectelor legate de reformele și investițiile realizate de statele membre, în special datorită informațiilor transmise în contextul cererilor de plată.

Harta va include, de asemenea, informații privind cei mai mari 100 de beneficiari finali ai finanțării din MRR pentru fiecare plan național, atunci când astfel de informații vor fi disponibile mai târziu în cursul acestui an.

Citește și:

Surse: România este pe cale să piardă 2,8 miliarde de euro din PNRR / Minus 700 de milioane de euro pentru jaloanele neîndeplinite din cererea de plată numărul 2 / Educația, sănătatea, energia pierd fonduri de 2 miliarde de euro, tăiate după creșterea economică peste așteptări

Sursa: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *